Кламер БГ - Новини: Ще затварят пазарите, които не спазват противоепидемичните мерки

Ще затварят пазарите, които не спазват противоепидемичните мерки

България

|
Четв, 09 Апр 2020г. 16:53ч.
Ще затварят пазарите, които не спазват противоепидемичните мерки

Пазарите, които не спазват мерките за сигурност, ще бъдат затваряни. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов и на вършеният министър Младен Маринов.

"Колкото по-дисциплинирани ставаме, толкова повече ще разхлабваме мерките, където по пазарите няма ред – ще бъдат затворени. Умоляваме да се спазва ред и изведнъж се накачурват всички, все едно ще свършат ябълките. Ще спрем пазарите, докато не се направи ред, какъвто е в магазините", каза Борисов на пресконференция в Министерския съвет.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че се забелязва влошаване по спазване на мерките по пазарите, топлото време допринася за това.

"Ако няма промяна в поведението на собствениците на пазари, ще предприемем действия по затваряне, защото те са по-опасни за гражданите, отколкото им дават възможност да си купят хранителни продукти", посочи Маринов.

Вътрешният министър добави, че всяка вечер получава за съставени актове на хора, които нарушават противоепидемичните мерки. "Не е моментът да наказваме, а да се пазим един друг и да спазваме това, което идва като заповед от Министерство на здравеопазването, защото е важно за всички", каза той.

Маринов, заедно със служители на РЗИ и областни директори, ще направят график кой и кога може да посещава пазарите.

Малко след заканата да се затварят пазари от Столичната община, която стопанисва част от тържищата в София, обявиха, че на директорите на общинските пазари е наредено да организират еднопосочно движение на хората, които ги посещават. Достъпът до общинските пазари ще е контролиран, за да не се допуска струпване на хора, а входът и изходът да стават от отделни места.

Търговци и клиенти трябва да спазват разстояние от 2 метра и да ползват предпазни средства.

Трябва да се поставят и табели, които информират как продуктите могат да се предпазят от вторично замърсяване.

Продажбата на живи животни е забранена.

mediapool.bg