Кламер БГ - Новини: Щандовете за книги на площад "Славейков" разпалиха скандал за стотици хиляди левове

Щандовете за книги на площад "Славейков" разпалиха скандал за стотици хиляди левове

България

|
Пон, 22 Фев 2021г. 17:13ч.
Щандовете за книги на площад "Славейков" разпалиха скандал за стотици хиляди левове

Скандал за стотици хиляди левове разпали дългоочакваното връщане на щандовете за книги на столичния площад "Славейков". Ябълката на раздора е скрита в доклад, който предлага за поставяне на 7 преместваеми щандове тип "библиотеки" да се изхарчат 276 000 лева без ДДС. Искането е на изп.-директор на "Пазари Запад" ЕАД Галина Бежанска , като дружеството предлага да разходва за целта собствени средства. То е внесено за одобрение в Столичния общински съвет от съветниците от ГЕРБ Георги Георгиев и Николай Стойнев и предстои да се разгледа в четвъртък.

Инвестиционното намерение

Оказва се, че Съветът на директорите на дружеството вече е взел решение по осъществяването на инвестиционното си намерение. То включва изработка на типов проект, изпълнение и поставяне на 7 броя преместваеми обекти - щандове тип "библиотеки" за временния книжен пазар. Целта е да се възстанови закритият през 2018 г. книжен пазар на столицата. От "Пазари Запад" се аргументират, че проектът ще придаде модерен и завършен вид на площад "Славейков".

"Спаси София": Щанд от ламарина и шперплат ще струва колкото нов автомобил

"Нови кражби в Столичната община – седем щанда за книги на пл. "Славейков" на цена от 331 000 лв. с ДДС! Възможно ли е един щанд от ламарина, стъкло, винкели и шперплат да струва над 47 000 лв. с ДДС – колкото нов автомобил над средния клас?", коментираха мигновено във фейсбук от "Спаси София".

Оттам припомнят, че ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" дори предвиждаше поставянето на подобни щандове на цена от 2900 лв. - "16 пъти по-евтино от това, което ни предлагат сега от ГЕРБ".

"Имаше възможност тези щандове да бъдат платени със средствата от ЕС, но заради некадърното управление Фандъкова парите са изгубени и сега ни се сервира тази огромна кражба, която отново ще платим ние!", отбелязва Борис Бонев.

От "Спаси София" смятат, че сме свидетели на поредната схема за източване на пари от общинския бюджет, подобна на онази с общежитието в Дружба - нереално завишени цени за безсмислен проект. "Този път предложението идва от Георги Георгиев от ГЕРБ, едно от "новите лица" с амбиция да замени Фандъкова. Очевидно вече е усвоил занаята на това провалено управление. Същият човек, който ни убеждаваше, че е много хубаво да дадем милиони на частния превозвач МТК, но когато бяха намерени съществени пропуски в предложението, си смени мнението за един ден! А софиянци вече не вярваме в случайните неща".

Споменатият ремонт на общежитието в Дружба се предлагаше да се случи от Столичният автотранспорт за близо 3 млн. лв. или по 1852 лв./кв.м. (950 евро/кв.м.). В крайна сметка бе изпратен за проверка от Агенцията за държавна финанкова инспекция и СОС не посмя да го финансира. МТК бяха доплатени 5 млн. лв. за реализация на крайградски линии.

mediapool.bg