Кламер БГ - Новини: Щабът отваря болниците, хематологията в "Иван Рилски" – под карантина

Щабът отваря болниците, хематологията в "Иван Рилски" – под карантина

България

|
Пон, 20 Апр 2020г. 15:14ч.
Щабът отваря болниците, хематологията в "Иван Рилски" – под карантина

Националният оперативен щаб се готви да отвори болниците за планови операции, манипулации и диагностика, стана ясно от изказване на началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски в понеделник сутринта. По-късно от здравното министерство съобщиха, че отварянето ще започне поетапно от вторник, 21 април, като първоначално ще се приемат най-належащите случаи.

На този етап остава неясно обаче какви мерки ще се вземат, за да се предотврати опасността лечебните заведения да се превърнат в клъстъри на зараза както за медицинския персонал, така и за пациентите, много от които са в рисковите групи – възрастни хора, пациенти със сърдечни, онкологични или други съпътстващи заболявания.

Засега се говори само за мерки за защита на медицинския персонал, които обаче в много случаи се оказват недостатъчни. Броят на заразените медицински работници от началото на епидемията е 76 души, което е 8.3% от доказаните случаи на коронавирус у нас.

На фона на обявлението за отваряне на болниците стана ясно, че отделението по хематология в столичната болница "Св. Иван Рилски" е под карантина заради трима пациенти с коронавирус, съобщиха от лечебното заведение. В хематологичните отделения обикновено се хоспитализират болни от рисковите за Covid-19 групи, като например пациенти с онкологични и други сериозни заболявания на кръвта.

От болница "Св. Иван Рилски" уточниха, че тримата пациенти не са имали никакви симптоми за вирусна инфекция, но тя е била установена при рутинно тестване за Covid-19, което се извършва на всички пациенти в болницата. Тримата болни са изолирани в специално подготвена за целта част на отделението по хематология. Двама от тях са добре. Състоянието на третия пациент е усложнено, но засега не се налага интубация.

Приемът в болницата не е спрян. Всички останали клиники и отделения в здравното заведение продължават да приемат пациенти, както досега. Взети са необходимите мерки за гарантиране на сигурността на останалите пациенти.

Болница "Св. Иван Рилски" е от малкото лечебни заведения в страната, които проявяват грижата да тестват масово пациентите си за новия коронавирус.

До карантина в отделението на лечебното заведение се стига в момент на преустановена планова дейност на повечето болнични отделения, когато лечебните заведения са почти празни. Не е ясно какво ще се случи, когато щабът отвори всички отделения по болниците за планова дейност и дали ще се осигури тестване на пациентите за Covid-19, така че да се предотврати опасността лечебниците да се превърнат в "клъстъри на зараза", по терминологията на експертите в националния щаб.

Според заповед на здравния министър Кирил Ананиев от вторник се възстановява дейността на женските и детските консултации, включително с цел подновяване на дейностите по имунизационния календар.

Личните лекари ще правят имунизациите по график в специален ден от седмицата, в който няма да се допускат други пациенти. Здравното състояние на децата ще се преценява на базата на клиничната симптоматика и няма предварително да се тестват за Covid-19, обясниха от щаба.

mediapool.bg