Кламер БГ - Новини: Шпиони в германско министерство в полза на Русия

Шпиони в германско министерство в полза на Русия

Европа

|
Четв, 01 Септ 2022г. 07:54ч.
Шпиони в германско министерство в полза на Русия

Шпиони в германско министерство в полза на Русия

Германските разузнавателни служби разследват двама служители в министерството на икономиката и климата, заподозрени в шпионаж в полза на Москва, предаде Франс прес, като се позова на седмичното издание "Цайт".

Според него двамата представители на министерство са отговаряли за деликатните енергийни въпроси.

Федерална служба за защита на конституцията (BvF) - германското контраразузнаване - започнало разследване, след като други служители на икономическото министерство са споделили съмнения срещу двама висши функционери, уточнява "Цайт".

Германският министър на икономиката и климата отказа да отговори на въпросите на АФП по случая.

Двамата служители на ведомството са привлекли вниманието на колегите си със защитата на проруски позиции, както и с критики на решенията на правителството на канцлера Олаф Шолц в енергийния сектор, най-вече спирането през февруари на тръбопровода "Северен поток-2", свързващ Русия с Германия.

Подробен анализ на разговорите на двамата служители, извършен от разузнавателните служби, показва, че един от тях е бил на стаж в Русия. Освен това двамата са поддържали "емоционална близост" с руската страна, посочва още германският седмичник, като все пак уточнява, службите не разполагат с безспорни доказателства.

През последните години Германия беше разтърсвана неколкократно от шпионски афери, в които беше замесвана и Русия. Зависимостта на най-голямата европейска икономика от доставките на руски газ се оказа слабо място за страната след началото на инвазията в Украйна.

Наскоро германските служби изразиха подозрения за потенциален руски шпионаж във връзка с обучението в страната на украински войници.

През миналия октомври германското правосъдие наложи присъда от две години условно на бивш служител на компания за информационна сигурност заради предоставяне на данни за Бундестага на Русия.

През април тази година руски учен получи едногодишна условна присъда за шпионаж на европейската космическа програма "Ариана" в полза на Москва.

Обвиненията на Германия в кибер шпионаж към Русия са причината за влошаването на двустранните отношение още преди началото на руската офанзива в Украйна.

mediapool.bg