Кламер БГ - Новини: Шефът на НС: Темата за ветото над Скопие се експлоатира политически

Шефът на НС: Темата за ветото над Скопие се експлоатира политически

България

|
Нед, 22 Май 2022г. 19:09ч.
Шефът на НС: Темата за ветото над Скопие се експлоатира политически

Никола Минчев, сн. БГНЕС

"Министерският съвет не готви вдигане на ветото за членството на Северна Македония в Европейския съюз", коментира председателят на Народното събрание Никола Минчев пред БНР в неделя.

"Категорично няма еднолично вдигане на ветото. Това е тема, която много удобно може да се експлоатира за политически цели. Реална причина да се твърди, че ние ще отстъпим от националния интерес на България, няма. Българската позиция по темата е ясна и ние очакваме изпълнение на договора за добросъседство и на другите споразумения", каза още той.

В последните дни темата за вдигането на ветото над влизането на Скопие в Евросъюза е най-коментираната. В петък премиерът Кирил Петков призова президента Румен Радев да свика извънредно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), за да се обсъди темата, което му навлече нови атаки от страна на бившите управляващи от ГЕРБ. Според партията на Бойко Борисов това е измиване на ръцете и Петков бе наречен Пилат Понтийски. В понеделник предстои среща на българския министър-председател с македонския му колега Димитър Ковачевки в Рим, където Петков ще е на традиционното посещение във Ватикана по повод 24 май.

"Реална причина да се твърди, че ние ще отстъпим от националния интерес на България, няма. Българската позиция по темата е ясна и ние очакваме изпълнение на договора за добросъседство и въобще на другите документи - рамковата позиция и декларацията на НС, посочи председателят на парламента", заяви Минчев.

Според него от последния КСНС по тази тема много неща са се променили. На първо място, геополитически - имаме война на територията на континента, каза Никола Минчев.

"Нашата позиция остава, но в тази геополитическа обстановка как точно е защитен нашият национален интерес?", попита той. "Второ - от януари досега имаме периода на най-активен диалог със Северна Македония в рамките на последните години, и този диалог със сигурност е довел до някакво развитие, което трябва да го чуем на КСНС, външно министерство да представи един доклад, както каза и Кирил Петков, и оттам да видим къде стоим и какво може да се направи оттук нататък", каза парламентарният шеф.

Той информира, че металните решетки на вратите на парадния вход на Народното събрание вече са премахнати.

"Решетката я няма, още от вчера е демонтирана, така че се надявам тази история да остане един лош спомен от тази седмица и от историята на 47-ото Народно събрание и следващата пленарна седмица да я посрещаме без нея", каза Минчев.

Той обясни още, че поставянето на решетки е било коментирано след протеста, организиран от "Възраждане" през януари месец по повод "зелените сертификати".

"Тогава имаше пробив в сигурността. Ако си спомняте, тогава полицията в началото подходи по-меко, полицаите нямаха и щитове, нямаха палки. В началото се опитаха да имат по-умерен подход, но се стигна до един пробив, който, разбира се, притесни охраната и те тогава споменаха няколко мерки, които могат да се вземат, за да се усили сигурността на самата сграда", разказа Минчев. Тогава било обсъдено поставяне на решетки на прозорците на първия етаж, които са много ниско разположение и от гледна точка сигурност това е проблем. След това пристигнало писмо от Национална служба "Охрана" с предложени конкретни мерки на главния секретар на парламента.

"Някои от мерките са били отхвърлени от страна на администрацията. Аз нито знаех, че са извършени огледи, нито че е постъпила конкретна оферта. Това, което стигна до мен, е докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи по бюджета. Действително не съм обърнал внимание, че има такъв проект за поставяне на метални съоръжения", обясни още представителят на "Продължаваме промяната".

Той информира, че депутатът от ДПС Делян Добрев продължава да отсъства от пленарните заседания, "не пуска молби за извинение и има неизвинени отсъствия". Той не получава заплата, когато отсъствията не са извинени, припомни Минчев.

mediapool.bg