Кламер БГ - Новини: Шефът на BioNtech: Ваксината ще работи и срещу новия щам

Шефът на BioNtech: Ваксината ще работи и срещу новия щам

Свят

|
Вт, 22 Дек 2020г. 13:55ч.
Шефът на BioNtech: Ваксината ще работи и срещу новия щам

Ваксината на Pfizer/BioNtech ще работи и срещу новия щам на коронавируса, открит във Великобритания. Това заяви пред немската телевизия "Билд" шефът на BioNtech Угур Шахин.

Според него в идните дни компанията му ще подложи на изследвания мутацията на вируса. Той обясни, че ваксината е тествана върху 20 вариации на вируса и предизвиква имунен отговор при всички. Шахин обясни, че гледа на въпроса с новия с щам със степен на трезва мисъл.

Ваксината на двете компанни бе официално одобрена за употреба в Европа в понеделник. По план прилагането й трябва да започне веднага. Очаква се първата ваксина в България да бъде поставена на 27 декември.

Междувременно редица страни забраниха полетите от и до Великобритания заради опасения от новия щам. Засега преобладаващото мнение сред научната общност е, че мутацията води до по-бързо заразяване, но не и до по-тежко протичане на болестта. В понеделник пътниците от три полета, пристигащи от Обединеното кралство у нас, бяха поставени под 10-дневна карантината. Очаква се тези ограничения да действат до 31 януари, наред с останалите по-строги мерки срещу коронавируса.

mediapool.bg