Кламер БГ - Новини: Близо 1 млн. лв. са намерени при акциите срещу купуване на гласове

Близо 1 млн. лв. са намерени при акциите срещу купуване на гласове

България

|
Пет, 12 Ноем 2021г. 14:00ч.
Близо 1 млн. лв. са намерени при акциите срещу купуване на гласове

Снимка: МВР

Близо 1 млн. лв. са намерени и иззети от МВР при операциите срещу купуване на гласове през последните седмици. Това съобщи главният секретар на силовото ведомство Петър Тодоров, цитиран от БТА. Досега по подозрение за участие в купен вот са арестувани 38 души.

Асфалтовата сага и язовирите

Някои политически партии не се отказват от купуването на гласове, коментира пък вътрешният министър Бойко Рашков. Според него сигналите за търговия с вот са предимно за ГЕРБ и ДПС.

"Така искат да заемат властови позиции някои политици чрез извършване на престъпление" заяви той.

По думите парите, които се "включват" в изборния процес идват от т.нар. асфалтова сага. Става дума за финансирането на магистрала "Хемус", откъдето МВР твърди, че 60 млн. лв. са били изтеглени кеш, както и за други обекти.

"По идентичен начин стои и въпросът с т.нар. ремонти на язовири, които са повече от 400 и началото на тези ремонти започна по същото време, през което започнаха ударно първите няколко лота на "Хемус", заяви Рашков и нарече строителството на аутобана "кражбата на века".

Списъци с имена, тетрадки с вересия

Часове преди ръководството на МВР да отчете резултати от операцията срещу купуване на вот, поредните акции започнаха в плевенското село Буковлък и в Сливен. При първата бяга претърсени адреси и задържани шестима души. Открити са списъци с имена. Арестуваните са задържани за по 24 часа.

В Сливен са проверени частни имоти, магазини и заложни къщи.

"Инспекциите обхващат документи, тетрадки за продажба на вересия и нерегламентирана продажба на акцизни стоки. Задържан е обитател на къща по подозрение за престъпления с наркотици и купуване на гласове", съобщиха от МВР.

От полицията в Стара Загора пък заявиха, че от 3 ноември са арестували 64 души. Предупредителни протоколи са съставени на 276 човека.

В Шумен са проверени 44 заложни къщи и фирми за бързи кредити. Образувани са три дела за купен вот, последното от които в четвъртък, когато в къщата на 61-годишен мъж са намерени списъци с имена.

Машини тук, машини там

България е закупила достатъчно машини за гласуване. В момента устройствата се охраняват от жандармерията и до тях не се допуска никой без разрешенеито на ЦИК, каза още вътрешният министър.

Той обясни, че не са открити нарушения по отношение на машините. От няколко дни ГЕРБ твърдят, че се готви фалшификация на вота, защото доставчикът на устройствата "Сиела Норма" внесе и допълнителни количества от тях.

"Това, че "Сиела Норма" е купила други машини, е част от дейността й. Фирмата ги държи в друг склад", обясни вътрешният министър.

Машините тръгват из страната в петък. По план те ще престоят в предварително определени складове, а на следващия ден започва разпределението им по избирателните секции.

mediapool.bg