Кламер БГ - Новини: Инструкторите се отказаха от протест след отстъпки на транспортния министър

Инструкторите се отказаха от протест след отстъпки на транспортния министър

България

|
Четв, 22 Окт 2020г. 12:08ч.
Инструкторите се отказаха от протест след отстъпки на транспортния министър

Автоинструктори отмениха насрочения за днес протест в София, след като министърът на транспорта Росен Желязков е обещал да не вкарва спорните промени при обучението на бъдещите шофьори. Това съобщиха организаторите на протеста.

Инструкторите се обявиха срещу предлаганите от ведомството на Росен Желязков промени в наредбата за дейността на центровете за обучение на шофьори (Наредба 37), защото според тях те ще блокират работата на автошколите.

Автоинструкторите проведоха вече два протеста, а за днес беше насрочен трети. Плановете бяха протестното автошествие да започне в 12 часа с три лъча учебни автомобили от входовете на столицата при бул."Ботевградско шосе", бул."Цариградско шосе" и ж.к. "Люлин", които да се съберат на площад "Александър Батенберг".

"Тръгваме към Министерство на транспорта и би трябвало да ни приемат. Все пак вече за втори път го правим това нещо, хората са недоволни. Наредба 37 трябваше да бъде обсъждана в работна група, която е към държавна агенция "Безопасност за движение по пътищата" с хора от бранша, а всъщност се обсъди от определен кръг хора. Не може хора, които не са се занимавали с преподавателска дейност да казват как да се обучава." Това заяви Трендафил Маринов, председател на Българския автоинструкторски съюз, часове преди протеста пред БНР.

По-късно се оказа, че министърът на транспорта Росен Желязков е приел представители на недоволните. Срещата се е провела в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. На нея Росен Желязков е изразил готовност да стартира нови разговори с браншовите автоинструкторски организации.

На този етап Министерство на транспорта отлага влизането в сила на Наредба 37, твърдят автоинструкторите. Към момента няма официално съобщение за срещата от страна на Министерството на транспорта.

Против наредбата за обучението на шофьорите се обявиха Националния авто-инструкторски съюз, Съюзът на българските автомобилисти, Съюзът на центровете по подготовка, Българския автоинструкторски съюз и Асоциация за обучение в транспорта.

mediapool.bg