Кламер БГ - Новини: Шест въпроса около сделката между Цветанов и "Артекс"

Шест въпроса около сделката между Цветанов и "Артекс"

България

|
Вт, 26 Март 2019г. 19:34ч.
Шест въпроса около сделката между Цветанов и "Артекс"

В сделката между Цветан Цветанов и строителната фирма "Артекс" има множество нелогични действия. Това намекват авторите на разследването за имотите от Антикорупционния фонд.

Анализът на нотариалните актове за сделките с апартамента на ул. "Латинка" и двете жилища, които Цветанов е дал в замяна на ул. "Елемаг", показва, че те са изповядани в един и същи ден при един нотариус. Документите са с поредни номера.

Първо собствениците на групата "Артекс" Пламен и Весела Мирянови продават на едно от дружествата си, "Артекс Инженеринг 2000-5" ООД, апартамент на шестия етаж, с площ 239,90 кв.м., с прилежаща сервизна асансьорна шахта за ВИП асансьор и преддверие с площ 33,40 кв.м., разположена на 7 нива, за сума в размер на 560 830 лв., със срок на плащане до 3 дни от датата на продажбата. Данъчната оценка на имота е 342 852.40 лв.

След това "Артекс Инженеринг 2000-5" ООД заменя закупения от сем. Мирянови апартамент със собствена сервизна асансьорна шахта заедно с двоен гараж с площ 42.60 кв.м. в сутерена на сградата срещу два апартамента на сем. Цветан и Десислава Цветанови на ул. "Елемаг“, с обща площ 192.76 кв.м. на 5-ти етаж в сграда по-старо строителство плюс 2 паркоместа в двора към сградата, с обща площ 332 кв.м. Данъчната оценка на имотите на "Артекс“ е 386 654.40 лв., а тази на имотите на Цветанови е 287 438 лв.

Двата апартамента на Цветанови "Артекс Инженеринг 2000-5“ ООД продава на Симеон Емилов Велков и съпругата му на ул. "Елемаг“ за 470 000 лв., получени по банков път преди подписване на нотариалния акт. Страните са декларирали, че това е действително уговорената между тях продажна цена.

Симеон Велков е бивш подчинен на Цветанов - IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията, към днешна дата - държавен служител в "Ръководство на въздушното движение“ (РВД), твърдят от Антикорупционния фонд.

Според тях въпросите около сделките са следните:

1. Замяната на имоти се извършва въз основа на данъчна оценка, при положение, че разликата между нея и пазарните цени е фрапираща. Съответно, доплаща се и разликата от 100 хиляди лева. Ако цената е няколко пъти по-висока, не би ли следвало и доплащането да е по-високо?

2. "По-евтините" имоти са заменени на данъчна оценка (287 438.80 лв.) и веднага след това са продадени на почти двойна цена (470 000 лв). Тази цена е със 183 000 лв. над данъчната оценка. Ако на датата на продажбата по-евтините имоти (с обща жилищна площ 192.76 кв.м. в сграда по-старо строителство плюс 2 паркоместа в двора към сградата, с обща площ 33.32 кв.м ) са стрували поне двойно на данъчната оценка, каква е била реалната цена на по-скъпите имоти (240 кв.м. апартамент + 33.40 кв.м. преддверие и собствена асансьорна шахта + двоен масивен гараж с площ 42.60 кв.м.) в сутерена на една от най-луксозните жилищни сгради в София?

3. При положение, че "Артекс Инженеринг 2000-5“ ООД е закупило имотите на ул. "Латинка" за 560 830 лв. от Мирянови, по каква логика ги заменя с Цветанови същия ден при цена по данъчна оценка?

4. Трите сделки са изповядани в един и същи ден и час, с последователни номера и при един и същ нотариус. Това са ясни индикатори за предварително договорени сделки, а не такива, основани на пазарна логика. При тази ситуация, можем ли да приемем цената, на която крайният купувач придобива, за истинска?

5. Каква е житейската и правна логика на това тройно прехвърляне (две продажби и една замяна), вместо сем. Мирянови да продаде имотите на ул. Латинка на Цветанови, а Цветанови да продадат имотите си на ул. "Елемаг" на Велкови? При това положение каква е ролята на дружеството посредник "Артекс Инженеринг 2000-5" ООД в отношенията между Цветанов и бившия му подчинен Велков, особено като се има предвид, че дружеството е регистрирано през 2013 г. и е без никаква дейност до датата на сделката?

6. В цялата схема на прехвърляне на имоти между три страни има ли изобщо сделка, която можем да приемем за “истинска и действителна цена", както са декларирали страните по сделките и са удостоверили с подписите?

mediapool.bg