Кламер БГ - Новини: "Шейново" отказва да плати 600 000 лв. за разменените бебета, отива на съд

"Шейново" отказва да плати 600 000 лв. за разменените бебета, отива на съд

България

|
Пет, 27 Ян 2023г. 17:15ч.
"Шейново" отказва да плати 600 000 лв. за разменените бебета, отива на съд

Болница "Шейново" отказва да плати исканите от родителите на разменените бебета общо 600 хил. лв. обезщетение, съобщиха от лечебното заведение. Болницата предпочита съдът да се произнесе какъв да е размерът на обезщетенията.

Семействата на двете разменени бебета поискаха по 300 хил. лв. всяко заради нанесената емоционална травма. Адвокатите на родителите изразиха очакване да бъде постигнато извънсъдебно споразумение. Болницата, обаче, нае външен консултант, за да прецени дали да ги удовлетвори.

Направен е анализ въз основа на близо 600 съдебни дела в областта на медицинските деликти в периода от 2007 г. до 2022 г.

"За да се осигури всеобхватност е извършена проверка и на други дела (извън медицинските деликти), по които се присъждат обезщетения за неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснение, шок от поднесена информация, страдание (без причиняване на физически увреждания). Предвид обстоятелството, че казусът е безпрецедентен, а диапазонът на присъждани обезщетения за неимуществени вреди в съдебната практика е широк, Съветът на директорите на "Втора САГБАЛ Шейново" ЕАД реши да довери разглеждането на казуса на съда", съобщиха от болницата.

Казусът с размяната на двете бебета в "Шейново" стана публичен през декември миналата година, повече от два месеца след раждането на децата. Вътрешната проверка на самата болница откри, че размяната е станала още при първото им даване на майките. След като втори ДНК тест установи размяната на бебетата и двете майки дадоха съгласие да си разменят бебетата, децата бяха върнати на биологичните им родители в средата на януари.

За размяната бяха наложени дисциплинарни наказания на трима души от персонала на болницата. Наказани са старшата акушерка на Неонатологията, началникът на Неонатологичното отделение и дежурният лекар, който е изписал бебетата.

mediapool.bg