Кламер БГ - Новини: Швеция обяви, че не приема всички условия на Турция за одобрение за НАТО

Швеция обяви, че не приема всички условия на Турция за одобрение за НАТО

Свят

|
Нед, 08 Ян 2023г. 17:43ч.
Швеция обяви, че не приема всички условия на Турция за одобрение за НАТО

Швеция обяви, че не приема всички условия на Турция за одобрение за НАТО

Швеция е уверена, че Турция ще одобри кандидатурата й за членство в НАТО, но не може да изпълни всички турски искания, заяви в неделя шведският премиер Улф Кристершон, цитиран от агенция Ройтерс и БТА в неделя.

Турция потвърди, че ние сме направили това, което казахме, че ще направим, но те казват също, че искат неща, които ние не можем или не искаме да им дадем, заяви шведският премиер на конференция по въпросите на отбраната и сигурността в присъствието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

През 2022 г. Швеция, Финландия и Турция подписаха тристранно споразумение, което има за цел да отстрани турските възражения срещу кандидатурите на двете скандинавски страни за членство в НАТО, припомня Ройтерс.

"Убедени сме, че Турция ще вземе решение, просто не знаем кога", каза още шведският премиер и добави: "Решението е в ръцете на Турция“.

В края на декември Турция обяви, че е отбелязала "положителните стъпки", предприети от Стокхолм, но е поискала "други важни стъпки", за да премахне възраженията си, припомня Франс прес, като се позовава изявления на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Изявленията бяха направени няколко дни след като Върховният съд на Швеция отказа да екстрадира журналиста Бюлент Кенеш, който живее в изгнание в Швеция.

Само турският и унгарският парламент не са ратифицирали влизането на Швеция и Финландия в НАТО, припомня АФП.

В кулоарите на конференцията финландският първи дипломат Пека Хаависто потвърди, че страната му ще се присъедини към НАТО едновременно със съседката си.

"Финландия не бърза толкова да се присъедини към НАТО, че да не може да изчака Швеция да получи зелена светлина", заяви пред репортери Пека Хаависто.

В началото на ноември шведският министър-председател Улф Кристершон направи едно от първите си международни пътувания до Анкара, за да се опита да отмени турското вето, припомня Франс прес.

mediapool.bg