Кламер БГ - Новини: Швейцарците отхвърлиха инициативата за субсидии за "крави с рога"

Швейцарците отхвърлиха инициативата за субсидии за "крави с рога"

Свят

|
Нед, 25 Ноем 2018г. 18:04ч.
Швейцарците отхвърлиха инициативата за субсидии за "крави с рога"

Мнозинството швейцарци са отхвърлили инициативата швейцарското законодателство да има върховенство над международното. Предложението на Шведската народна партия е отхвърлено с 67% "против" срещу 33% "за" според предварителните резултати от проведения в неделя референдум, съобщиха швейцарски медии. Това бе един от трите въпроса, в допитването, което привлече вниманието най-вече с инициативата, станала популярна като "крави с рога" и предвиждаща да се отпускат субсидии на животновъдите, които запазят рогата на добитъка си.

Според предварителните резултати само 47% от гласувалите са подкрепили даването на такива субсидии, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Основен инициатор на референдума за рогата на кравите бе животновъдът еколог Армин Капол, превърнал се в медийна звезда в Швейцария.

Мнозинството швейцарци са подкрепили предложението от третия въпрос в референдума - застрахователните компании да получат по-големи правомощия в борбата си с измами и неправомерно получавани плащания в новия закон за социално осигуряване.

Окончателните резултати от гласуването ще станат известни по-късно.

mediapool.bg