Кламер БГ - Новини: Швейцарците отказаха да плащат за съкращаване на въглеродните емисии

Швейцарците отказаха да плащат за съкращаване на въглеродните емисии

Европа

|
Пон, 14 Юни 2021г. 14:35ч.
Швейцарците отказаха да плащат за съкращаване на въглеродните емисии

Швейцарците отказаха да плащат за съкращаване на въглеродните емисии

На проведения в неделя референдум жителите на Швейцария отхвърлиха предложението на правителството да въведе допълнителни данъци върху бензина и самолетните билети с цел да се съкрати емисията на парникови газове.

Макар решението да бе прието с минимално мнозинство – 51:49 процента, резултатът от гласуването шокира борците срещу климатичните промени, предаде Би Би Си.

Швейцарците традиционно се гордеят с грижливото си отношение към природата, но в настоящия случай връх взе опасението за вреди върху икономиката, която трудно се съвзема след глобалната пандемия.

Опонентите на правителството подчертаха, че Швейцария е отговорна едва за 0.1% от световния обем на изхвърляните емисии от СО2, а освен това изразиха съмнение, че случващите се в природата промени са предизвикани изключително от човешка дейност.

Правителството на алпийската република изготви с голямо старание детайлен план до 2030 да намали наполовина емисиите от въглероден диоксид в сравнение с нивата им от 1990 г., както предвижда Парижкото споразумение за климата.

Тази цел трябваше да бъде постигната чрез съчетание на използваните възобновяеми енергийни източници и повишение на данъците върху изкопаемите горива.

Резултатите от референдум нанесоха съкрушителен удар върху този план.

Швейцарците гласуваха в неделя и по други въпроси.

Близо 57 на сто е подкрепата за закон, улесняващ полицията да предприема превантивни действия срещу "потенциални терористи", въпреки предупрежденията, отправени от ООН и "Амнести интернешънъл".

Полицията ще може по-ефикасно да следи такива хора на възраст над 12 г., да ограничава движението им и да ги вика на задължителни разговори. От 15-годишна възраст - с одобрението на съдебен орган, "потенциалните терористи" ще може да бъдат поставяни под домашен арест за срок до 9 месеца.

С 61 на сто от гласовете швейцарците отхвърлиха с забраната на изкуствените пестициди.

Също толкова избиратели - 61 процента, са се обявили против друга популярна инициатива, предвиждаща държавни субсидии само за фермери, които не използват пестициди, не употребяват антибиотици превантивно или системно и отглеждат само толкова животни, колкото могат да изхранват с продукция от собствените си стопанства. Фермерите заявиха, че много от тях ще бъдат разорени, ако се въведат подобни мерки.

Същевременно швейцарците одобряват с 61 на сто закон срещу Covid-19, който дава на правителството допълнителни правомощия за борба с епидемията и смекчаване на последиците от нея за обществото и икономиката.

mediapool.bg