Кламер БГ - Новини: Швейцария пое ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН

Швейцария пое ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН

Свят

|
Пон, 01 Май 2023г. 17:12ч.
Швейцария пое ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН

сн.: БГНЕС/ЕПА, архив

Швейцария пое за един месец ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН.

ДПА посочва, че това се случва за първи път в историята. Освен това Конфедерацията е критикувана във връзка с позицията й за войната на Русия срещу Украйна.

Швейцария иска да използва случая, за да затвърди репутацията си на посредник между страни в конфликти, заяви пред журналисти постоянният й представител при ООН Паскал Берисвил.

Имиджът на традиционно неутралната държава обаче пострада след руската инвазия в Украйна, отбелязва ДПА.

"В политическо-дипломатическите кръгове не одобряват швейцарската външна политика от последните 18 месеца", каза пред ДПА политологът от Швейцарския университет в Санкт Гален Кристоф Фрай. Той изреди като причини първоначалното колебание да бъдат наложени санкции на Русия и продължаващата забрана съюзниците да предават швейцарски боеприпаси на Украйна, аргументирана с неутралитета на страната.

Фрай посочи още, че Швейцария е отхвърлила покана от държавите от Г-7 да се присъедини към работна група за проследяване на авоарите на поддръжници на руския президент Владимир Путин. "Ние сме на път да загубим приятели", предупреди той.

Фрай изтъкна, че "швейцарското самодоволство е доста забележително". "Ние обичаме да правим само това, което ни е изгодно", обобщи позицията си той, предаде БТА.

Заради своите критики Фрай е получил заплашителни писма. В тях той бил наречен "предател" и "войнолюбец".

В последно време критичните репортажи за Швейцария се увеличиха, признаха от министерството на външните работи на страната в отговор на запитване на ДПА за коментар. От там обаче увериха, че засега няма индикации "за значително влошаване на" репутацията на страната "като цяло, което би имало трайни негативни последици".

Швейцария, която е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, пое щафетата от Русия. Руското ротационно председателство бе посрещнато с остри критики от страна на Запада и особено гневно от нападнатата Украйна.

mediapool.bg