Кламер БГ - Новини: Шведският премиер Стефан Льовен ще подаде оставка в началото на седмицата

Шведският премиер Стефан Льовен ще подаде оставка в началото на седмицата

Свят

|
Нед, 07 Ноем 2021г. 16:39ч.
Шведският премиер Стефан Льовен ще подаде оставка в началото на седмицата

Шведският премиер Стефан Льовен ще подаде оставка в началото на седмицата

Министър-председателят на Швеция Стефан Льовен ще подаде оставка в началото на тази седмица. Телевизионният канал SVT съобщи новината днес, като цитира негов говорител. Все още обаче не е ясно кога ще бъде избран нов правителствен ръководител.

"В началото на следващата седмица той ще подаде молбата си до председателя на парламента да бъде освободен като министър-председател", обясни говорителката на премиера Мария Суланг.

На 22 август министър-председателят и ръководител на Социалдемократическата работническа партия на Швеция (SDLS) Стефан Льовен обяви оставката си. В четвъртък конгресът на SPDPS избра министъра на финансите Магдалена Андершон за нов лидер на партията на мястото на Льовен. Но той остава министър-председател, докато Риксдагът (шведският парламент) не гласува за нов ръководител на правителството.

След като министър-председателят подаде оставката си пред председателя на парламента, последният ще проведе разговори с представители на парламентарните партии, за да разбере дали Риксдагът ще приеме Андершон за нов министър-председател. Тя може да стане първата жена на този пост в Швеция.

mediapool.bg