Кламер БГ - Новини: Член на ръководството на СДС поиска партията да напусне ГЕРБ

Член на ръководството на СДС поиска партията да напусне ГЕРБ

България

|
Четв, 25 Ноем 2021г. 19:43ч.
Член на ръководството на СДС поиска партията да напусне ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на СДС Румен Христов през 2019 г.

Членът на Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС Дончо Златев е поискал формацията да напусне коалицията с ГЕРБ, а ръководството на партията да подаде оставка.

Искането си той отправил по време на следизборно заседание на НИС. Мотивирал настояването си за оставка с "катастрофалните резултати и убийствената политика, водена досега".

"Поисках и ясно да се разбере от членовете на НИС, че за СДС и повечето от структурите на партията коалицията с ГЕРБ е неработеща и унищожителна", пише Златев във Фейсбук.

Предложението му е било отхвърлено с 3 гласа "за", 3 "против" и 4 "въздържал се".

"Още през 2019 година изразих съмнение, че влизането в листите на ГЕРБ ще бъде добро за СДС. Тогава срещнах голяма съпротива както в НИС, така и в Националния съвет на СДС. Оказах се прав за всичко, което тогава предрекох, но опиянението на определени хора и представата им за софрата на властта успя да убеди мнозинството в добрите намерения на подобно споразумение", казва Златев.

По думите му партията е стигнала до там, че "председателят на СДС да трябва да пита Десислава Атанасова може ли да се изкаже от трибуната на Народното събрание, седесарите и ръководството на партията да разбират, че председателят е номиниран за министър ту на отбраната, ту на вътрешните работи, без това изобщо да е подложено на каквато и да дискусия".

"Структурите бяха смазани - силните бяха поставяни в ситуация да бъдат демотивирани, а слабите бяха унижавани", посочва членът на ръководството на СДС.

Според него обаче сега пред СДС стои историческият шанс да се върне там, където му е мястото - "в автентичното дясно и да се пребори за гласовете на десните хора".

"Никой не казва, че ще е лесно... Но ще е честният начин да съществува партията, която промени България. На СДС е нужно обновяване, което да го освободи от обременеността на миналото. СДС има нужда от нови идеи и изцяло нов стил на говорене и представяне на каузите, които да обединят българите. СДС трябва да вдигне очи и да разбере, че светът върви напред, а не назад, както пее Влади Тотев", пише още Златев.

Той се обръща и към членовете на СДС с думите:

"Приятели, аз вярвам, че има път напред и можем са си върнем загубеното доверие! Но за целта е време да напуснем коалицията с ГЕРБ и да започнем процес по възстановяване на истинското дясно".

ГЕРБ и СДС се явяват заедно от евроизборите през 2019 година насам. През годините преди това СДС често е търсил сближаване с ГЕРБ, а след това се е опитвал да се разграничи от партията на Борисов.

Така беше и през 2013 година, когато партията реши да се обърне към новосъздадения по това време Реформаторски блок. След изборите през 2014 година обаче тогавашният председател на СДС Божидар Лукарски обяви, че позицията на РБ против участието на Борисов като премиер в следващото управление е била "предизборен трик за вдигане на електората". Стигна се до коалиция между ГЕРБ и РБ. Борисов стана премиер, а Лукарски – министър на икономиката, който често заставаше на позицията на ГЕРБ при спорове между по-голямата партия и "реформаторите".

От 2018 година председател на СДС е Румен Христов, който след изборите на 14 ноември стана депутат в 47-ото Народно събрание от 23 МИР София.

mediapool.bg