Кламер БГ - Новини: Чистенето на София догодина ще струва 285 млн. лева

Чистенето на София догодина ще струва 285 млн. лева

България

|
Пет, 24 Ноем 2023г. 15:01ч.
Чистенето на София догодина ще струва 285 млн. лева

Чистенето на София ще струва 285 млн. лева догодина. Сн. Mediapool

Около 285 млн. лева се планира да бъдат отделени за чистенето на София и третирането на отпадъците от града през 2024 г. Това е увеличение с около 47 млн. лева или с около 20% спрямо бюджета за тази и миналата година.

Не се предвижда увеличение на такса смет. За поредна година за гражданите тя остава 1.6 промила върху данъчната оценка на имота, за който се плаща. Фирмите ще плащат 10 промила върху отчетната стойност на нежилищните имоти или може да заявят плащане според количеството.

Още по темата

София запазва размера на такса смет при растящи разходи за чистота

2 ноември 2022 14:24

Бюджетът за чистене е разписан в проекта на план-сметка за чистотата на Столичната община, публикувана за обществено обсъждане. Становища по проекта ще могат да се подават до 23 декември, а вариантът, който беше пуснат за обсъждане, не е окончателен и ще се променя в хода на процедурата.

Това става ясно от съобщение за обявеното обсъждане на бюджета за чистене. Той трябва да бъде приет до края на годината, което означава, че общинарите ще трябва да се съберат на заседание на 28 или 29 декември.

Неокончателен вариант

От съобщението на пресцентъра на общината става ясно, че предложеният проект в голямата си част е направен от екипа на бившия кмет Йорданка Фандъкова. От екипа на новия кмет Васил Терзиев са направили промени, но предстоят и още. За да се спази законовият срок за приемане на документа до края на годината, окончателният проект ще бъде обявен след началото на общественото обсъждане. Не се посочва конкретен срок.

Още по темата

Безпрецедентно: ГЕРБ без подкрепа в СОС за бюджета за чистене през 2023 г.

15 декември 2022 13:48

"Краткият период за преглед, анализ и промени в изготвения от предишното ръководство на общината вариант, повдига въпроси към начина на управление на процеса по чистотата в София. Само за седмица от встъпването си в длъжност, новият екип въведе промени в първоначалния вариант на предложение, извърши обход на Столичното предприятие за третиране на отпадъците (СПТО) и изпрати уточняващи въпроси към ръководството му. Текущото състояние показва, че близо 20 млн. лв. от отделените за почистващи дейности не са усвоени през настоящата година и стоят в сметката на общината", пише в съобщението.

Допълва се, че има несъответствия в "дейностите и разходите, включени в план-сметката, но поради краткото време на управление на новия екип на общината, те не са нанесени като редакции в публикувания вариант". "Следващите седмици ще продължим да търсим отговори на тези въпроси, които ще бъдат периодично публикувани. Заради вече установените несъответствия и проблеми в работата на завода (за отпадъци – б.а.) ще бъде направен финансов и технически одит на дейността му", пише още в съобщението.

Заедно с бюджета за чистене са публикувани и договорите за дейности, които касаят средствата по него.

По-често миене на улици

Според съобщението за 2024 г. е предвидено увеличение със 17% на обема на миене на основните и квартални улици. Предвидено е измиването на 155 дка улици, булеварди, площади. Предвижда се увеличаване на честотата на улиците, по които се движи градският транспорт, от 6 на 8 пъти годишно. Миенето на кварталните улици и улиците с обществено значение също се увеличава от 7 на 8 пъти годишно.

С 5% повече ще са площите на уличните платна и площадите, предвидени за машинно метене. Те са общо 393 дка.

С близо 30% или с 2.8 млн. лв. спрямо 2022 г. се увеличават средствата за поддържането на чистотата в междублоковите пространства, районните градинки и зелените площи в кварталите. Общо 12 млн. лв. ще бъдат предоставени на районните кметове за косене и почистване.

За инсталациите за отпадъци са планирани 43 млн. лева.

Предвижда се и проектиране и изграждане на инсталация за третиране на едрогабаритни отпадъци, за което са заложени 25 млн. лева.

Такса смет остава без промяна

През 2024 г. ще се запази таксата битови отпадъци на 1.6 промила за гражданите и 10 промила за бизнеса. За фирмите, които плащат на база генериран отпадък, цената за контейнер от 1100 л ще бъде 1840 лв., а за контейнер от 3.5 м3 – съответно 11 040 лв. годишно.

За тях реално ще има намаление на плащането, тъй като таксата за поддържането на чистотата на обществените пространства, която плащат над сумата за контейнер, намалява от 4.3 промила на 3.8 промила. Срокът за приемане на декларации за плащане по този начин е до 30 ноември 2023 г.

mediapool.bg