Кламер БГ - Новини: Чехия се вдигна срещу Бабиш в най-големия протест след падането на комунизма

Чехия се вдигна срещу Бабиш в най-големия протест след падането на комунизма

Европа

|
Ср, 05 Юни 2019г. 16:15ч.
Чехия се вдигна срещу Бабиш в най-големия протест след падането на комунизма

Около 100 000 чехи протестираха в Прага с искане за оставката на премиера Андрей Бабиш, предадоха световните агенции.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това е най-голямата демонстрация в Чехия след падането на комунизма, обобщават международните журналисти, които са на мястото на събитието.

Бабиш е подозиран в измама с европейски субсидии и конфликт на интереси. Това стана ясно от проект за доклад на Европейската комисия.

"Андрей Бабиш всяка седмица ни дава по още една причина да излезем на демонстрация. Дойде ни до гуша", заяви заместник-председателят на неправителствената организация "Милион моменти за демокрация" Бенямин Рол.

"Не е нормално човек, който се намира в подобен конфликт на интереси и чиито лични проблеми вредят на цялата страна, да продължава да е министър-председател", каза пред събралото се множество председателят на неправителствената организация Микулаш Минар.

Протестите в Чехия започнаха в края на април. Те са насочени и срещу министъра на правосъдието Марие Бенешова. Според демонстрантите тя се опитва да възпрепятства съдебния процес срещу премиера.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според проекта за доклад на Европейската комисия, цитати от който се появиха в чешки медии, Бабиш продължава да получава дивиденти от компанията "Агроферт", основана от него и от чието управление той официално се оттегли през 2017 г. От документа става ясно, че Брюксел иска от Чехия възстановяването на 17.4 милиона евро. Окончателният вариант на доклада ще бъде изготвен през следващите месеци, като се отчете и позицията на Прага.

64-годишният Бабиш отрича да е в конфликт на интереси. "Този доклад е атака срещу Чехия. Европейските чиновници ненавиждат чешките закони", заяви Бабиш в реч пред чешкия парламент във вторник.

ЕК защити безпристрастността на проверката срещу Бабиш

Европейската комисия защити в сряда безпристрастността на проверката, предприета срещу премиера на Чехия Андрей Бабиш.

Проверката следваше официалните процедури на ЕС, включително правото на проверявания да бъде изслушан, заяви днес зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. Европейските проверяващи са обективни професионалисти и работят по европейските и международните правила, добави той.

По неговите думи проверката цели защита на средствата от бюджета на Чехия и на ЕС. Готови сме да работим с чешките власти. След като ги изслушаме, ще изготвим окончателния доклад, поясни Домбровскис.

mediapool.bg