Кламер БГ - Новини: Четирима са спасените досега българина ферибота "Норман Атлантик "

Четирима са спасените досега българина ферибота "Норман Атлантик "

Свят

|
Пон, 29 Дек 2014г. 09:51ч.
Четирима са спасените досега българина ферибота "Норман Атлантик "

Четирима български граждани са спасени до момента от горящия гръцки ферибот "Норман Атлантик", съобщи българското Министерство на външните работи в понеделник.

Тази сутрин е станало ясно, че има спасени още двебългарки - Р. Тодорова и С. Божилова. Вчера бяха спасени Галин Хайтов и Красимир Естов.

Според официалната информация, получена от гръцкото външно министерство, в списъка на пасажерите на ферибота "Норман Атлантик" фигурират имената на деветима български граждани: С. Аргирова, Р. Тодорова, А. Асенов, В. Доспатлиев, Красимир Естов, Г. Хайтов, М. Мосавитцки, С. Божилова и П. Ненова. До този момент няма информация, колко от тях действително са били на борда на ферибота.

Италианският център за извънредни ситуации предостави телефонен номер за връзка на близки и роднини: 0039 659 083 426.

По последни данни спасителните екипи са успели да евакуират 265 пътници и членове на екипажа на бедстващия ферибот Норман Атлантик, предадоха световните агенции. На борда на кораба остават 213 души пътници и екипаж. Един гръцки гражданин е загинал, след като е скочил от плавателния съд, четирима са ранени.

Медицински екип се е качил на кораба, за да помогне на останалите там хора, отбелязва Ройтерс. Част от пътниците на борда, включително деца, са в състояние на хипотермия.

Италианските и гръцките спасителни служби продължиха евакуацията на пътниците и през нощта въпреки тъмнината на нощта и лошото време. Корабът вече се намира в италиански териториални води и затова операцията се координира от италианския кораб-амфибия на военноморските сили Сан Джорджо.

Два италиански и два гръцки хеликоптера се редуват в евакуирането, като всеки път превозват по двама пътници до борда на някои от пристигналите в района кораби. Те са заобиколили кораба, за да го предпазят от вълните и да улеснят евакуацията.

Пътници от 26 националности е имало на запалилия се рано сутринта в неделя ферибот, плаващ от гръцкото пристанище Патра за италианското Анкона.

Фериботът, който плава под италиански флаг, е нает от гръцката компания „Анек”. Той е построен през 2009 година. По-рано компанията собственик на ферибота заяви, че плавателният съд наскоро е минал инспекция и е бил технически изправен.

Засега причината за пожара е неизвестна.Един от пътниците е разказал, че е чул на няколко пъти „силен тътен”, след което е избухнал пожарът. Причина за разрастването му може да е и наличието на борда на 20-25 камиона със зехтин.

mediapool.bg