Кламер БГ - Новини: Започва принудителното умъртвяване на домашни прасета

Започва принудителното умъртвяване на домашни прасета

България

|
Пон, 05 Авг 2019г. 19:24ч.
Започва принудителното умъртвяване на домашни прасета

Служители на агенцията за безопасност нахраните започнаха в понеделник проверки дали в областите с констатирани огнища на африканска чума по свинете стопаните на животни, отглеждани в задни дворове, са извършили доброволното им умъртвяване като мярка за неразпространение на заразата.

Те ще извършват и дезинфекция на местата, където са гледани прасетата, а ако хората не са си заклали сами животните, те ще бъдат принудително убити на място с ток.

От областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в Сливен обаче признават, че не им достигат инспекторите и петима души трябва да обиколят сто населени места в областта, попадащи в санитарните зони на регистрираните огнища на африканска чума.

При напрежение по време на проверките и съпротива от страна на стопаните, ще се разчита на намесата на полицията.

А недоволството от страна на собствениците на прасета, от които се иска да ги заколят доброволно, не намалява. Четвърти ден продължава блокадата на главния път Сливен-Ямбол в района на село Крушаре. Там нощта срещу понеделник е била неспокойна. Около 23 часа е бил спрян токът около мястото, в което протестиращите са блокирали пътя, съобщи организаторът на протеста Валентина Василева, цитирана от БНР. По нейните думи веднага след това се е появила кола на жандармерията, а част от дежурните полицейски части са се оттеглили, но до прочистване на района не се е стигнало.

През целия ден в понеделник около 30 души останаха на моста на село Крушаре и не пропускаха минаващите коли, които трябва да ползват обходни пътища. Протестиращите продължават да настояват за адекватни компенсации за умъртвено животно, а не просто обещания, каквито към момента дава правителството. Призивът към момента е стопаните на прасета в заден двор да ги заколят, а след това ще бъдат обезщетени. Досега офертата на премиера Бойко Борисов от петък след среща с протестиращи от пазарджишки села и 300 лв. за умъртвено домашно прасе и предоставяне на ново животно след обеззаразяване, но има съмнения, че пари няма да получат стопаните, гледали животни в нерегистрирани обекти.

Най-високо е напрежението и най-голяма съпротивата в на практика незаконни ферми, в които се гледат свине майки за нерегламентирана стопанска и развъдна дейност, коментира в София земеделският министър Десислава Танева след консултативен съвет по зърното, на който също бяха коментирани мерките срещу чумата по свинете. Тези обекти са извън всякакви ветеринарномедицински правила, не са регистрирани и не прилагат никакви мерки за биосигурност, посочи тя.

Танева докладва, че БАХ и полицията ще следят и движението на зърното, чийто износ няма причини да бъде ограничен заради чумата. По думите й се контролират и дезинфекцират комбайните,проверяват се и фуражните доставки. Тя каза още, че е възможно да се поиска от Еврокомисията разрешение за опалване на стърнищата след жътвата като мярка срещу заразата. Тази стара практика в момента е забранена за да не не се предизвикват пожари.

Пикът на заболяването на африканска чума по свинете е юли и август - надяваме се да ограничим пораженията и щетите, коментира още Танева и каза, че във вторник ще се срещне с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Той ще бъде запознат с предприетите мерки срещу разпространението на болестта.

Сред тях са още дезинфекцията на пътни отбивки в засегнатите райони, каквато започна на автомагистрала "Марица" в Хаясковско, както и поставянето на капани за улов на улов на глигани. Такива започна да залага Държавното ловно стопанство "Извора" край Девин, макар в Смолянска област да не е констатиран вирусът на болестта.

Със селективните капани има възможност за по-голям улов, не се стреля и по този начин не се смущава останалият дивеч, обясняват от ловното стопанство карй Девин. В един капан могат да попаднат по 10-15 диви прасета наведнъж.

mediapool.bg