Кламер БГ - Новини: Честито Възкресение Христово!

Честито Възкресение Христово!

България

|
Нед, 12 Апр 2015г. 16:36ч.
Честито Възкресение Христово!

Православният свят днес празнува Възкресение Христово, най-големият

празник за църквата.

Възкресението на Исус Христос е най-великото

събитие в историята на човешкия род, смята християнството. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние. През 2014 година празникът се честваше на една дата от католици, протестанти, арменци и източноправославни. През настоящата 2015 година обаче католическият свят отбеляза Възкресение на 4 април.

Според българската народна традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.

"Христос воскресе!" и "Воистина воскресе!" са думите, с които целият християнски свят се поздравява на Великден.

Точно в полунощ в събота срещу неделя с камбанен звън храмовете в цялата страна отбелязаха празника. Рано сутринта в неделя се отслужва тържествена литургия.

По традиция свещта, запалена на службата, се носи да догори вкъщи – така в дома символично се внася новата светлина.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави празничното богослужение по случай Възкресение Христово.

То започна в 23.30 часа в събота и се проведе в Катедралния храм "Св. Александър Невски" в София.

Делегацията, водена от Ловчанския митрополит Гавриил, донесе по-рано в събота Благодатния огън от Божи гроб.

Към 23.30 часа, фенерът с огъня бе предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

"Нека пламъкът на божигробския огън да грее в нашите души и сърца, за да отпразнуваме радостно светлото Христово Възкресение! Амин!", заяви Негово Светейшество и внесе Благодатния огън в храмовия олтар.

"Нека се смирим докрай пред чудото на Божието всемогъщество! Нека нищо в тази нощ не помрачава радостта ни от Живота, възсиял от гроба! И нека тази радост ни съпътства във всички дни от живота ни, при всяко обстоятелство, като прогонва далеч от нас духа на робството и всеки страх", призова патриархът.

Сред присъстващите в храма бяха президентът Росен Плевнелиев, бившият премиер Симеон Сакскобургготски и други.

mediapool.bg