Кламер БГ - Новини: Черната кутия на разбилия се Су-25 е намерена и ще бъде разчтетена в България

Черната кутия на разбилия се Су-25 е намерена и ще бъде разчтетена в България

България

|
Четв, 29 Септ 2022г. 14:34ч.
Черната кутия на разбилия се Су-25 е намерена и ще бъде разчтетена в България

Снимката е архивна

Черната кутия на разбилия се Су-25 е намерена и днес ще бъде свалена и иззета. Това каза военно-окръжният прокурор на Сливен полк. Христо Тинев пред Нова телевизия.

Той коментира, че се очаква днес пилотът да бъде разпитан подробно, тъй като всряда с него е направена само беседа.

"Беше в такова състояние, че обясненията му бяха несвързани, защото беше на системи. Не можеше да бъде абсолютно конкретен", каза военният прокурор.

По думите му е рано да бъде казана, каквато и да е била версия за инцидента.

"В такива случаи са техническа неизправност, грешка на пилота или друго непредвидено обстоятелство", коментира Христо Тинев.

Извършва се допълнителен оглед на мястото на инцидента.

В сряда бившият командир на авиобаза "Безмер" полковник Пейо Дончев губи управление над Су-25 и катапултира. Самолетът се разбива и избухва в пламъци, а военната летателна машина изгаря напълно.

Пилотът е откаран във ВМА Сливен контактен. По-късно е транспортиран със самолет "Спартан" във Военномедицинска академия (ВМА) в София.

Състоянието на Пейо Дончев е стабилно и няма опасност за живота му, съобщиха от ВМА. Той остава за наблюдение в болницата.

По-късно в четвъртък военният министър Димитър Стоянов каза, че черната кутия ще бъде разчетена в България и няма никаква нужда да бъде изпращана в Русия.

Той каза още, че информации в медиите, че това е бил първият полет на полковник Дончев за тази година, не отговарят на истината.

mediapool.bg