Кламер БГ - Новини: "Черната" кутия на разбилия се МиГ още не може да замине за Русия

"Черната" кутия на разбилия се МиГ още не може да замине за Русия

България

|
Вт, 27 Юли 2021г. 13:43ч.
"Черната" кутия на разбилия се МиГ още не може да замине за Русия

МиГ 29, сн. БГНЕС

"Черната" кутия на разбилия се МиГ 29 все още не е заминала за Русия, където ще бъде направен нов опит да бъде разчетена информацията в нея, потвърдиха от военното министерство за Меdiapool.

Различни документи, изисквани от руснаците, бавят изпращането на кутията, която всъщност на цвят е оранжева. Кутията бе намерена повредена на около 70 метра дълбочина в Черно море. Инженерите от авиобазата "Граф Игнатиево" се опитаха да свалят информацията в нея, но се отказаха заради риск да загубят данните.

Така се прецени кутията да бъде изпратена на производителя в Русия.

В нея се съхранява информация за последните 13 секунди от фаталния полет, при който загина майор Валентин Терзиев.

Самолетът се разби в Черно море по време на учение. Засега е установено, че мишената е падала по-бързо от предвиденото и се е наложила допълнителна маневра, за да може майор Терзиев да я порази.

Според разследването на "Военна полиция" причината за катастрофата е загуба на пространствена ориентация.

Според "Военна полиция" за трагедията е изиграла роля и "неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите".

Съпътстващи причини са и "особеностите на полетите над море нощем, характеризиращи се с липса на визуални ориентири извън кабината на самолета и необходимост от пилотиране само по прибори", както и "неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака".

"Военна полиция" е работила по още две работни версии – техническа повреда и поразяване на самолета от осколки, които са били отхвърлени.

mediapool.bg