Кламер БГ - Новини: Чарлз III прие южноафриканския президент в Лондон

Чарлз III прие южноафриканския президент в Лондон

Свят

|
Вт, 22 Ноем 2022г. 18:35ч.
Чарлз III прие южноафриканския президент в Лондон

Чарлз III прие южноафриканския президент в Лондон

Крал Чарлз III посрещна президента на Южна Африка Сирил Рамапоса в Лондон във вторник. Tова е първата държавна визита на чуждестранен лидер след възкачването на Чарлз на престола, отбелязва Ройтерс.

Рамапоса ще участва в официален прием и ще разговаря с правителствени лидери по теми като инвестициите и зелената енергия.

Чарлз и съпругата му Камила поздравиха Рамапоса на церемония в почетния двор на Конната гвардия, недалеч от Бъкингамския дворец. На събитието присъстваха и престолонаследникът принц Уилям и съпругата му Кейт.

74-годишният Чарлз демонстрира традиционната помпозност, тъй като Великобритания се стреми да укрепи отношенията си с най-големия си търговски партньор в Африка. Визитата беше организирана още преди смъртта на кралица Елизабет II.

Toва бе и първото държавно посещение на световен лидер в Обединеното кралство от това на бившия американски президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания през 2019 г.

Предвидено е Рамапосада посети Уестминстърското абатство и да види паметната плоча на бившия южноафрикански президент Нелсън Мандела. Той също така ще направи обръщение към законодателите в парламента и ще се срещне с новия министър-председател Риши Сунак.

Великобритания се надява, че посещението ще засили търговските и инвестиционните връзки между двете страни и ще покаже важността на връзките с Общността на нациите - международна организация, която Чарлз сега оглавява, отбелязва Ройтерс.

Последното държавно посещение на южноафрикански лидер във Великобритания беше на президента Джейкъб Зума през 2010 г., когато той бе посрещнат от Чарлз и Камила в началото на пътуването.

mediapool.bg