Кламер БГ - Новини: Съдът пусна под домашен арест Лазар Влайков

Съдът пусна под домашен арест Лазар Влайков

България

|
Пет, 08 Септ 2017г. 18:05ч.
Съдът пусна под домашен арест Лазар Влайков

Съдът пусна под домашен арест Лазар Влайков, който бе задържан по обвинение в непредумишлено убийство, след като с неговото оръжие по време на празненство бе убит собственика на ресторант в село Виноградец. Райнният съд в Пазарджик не уважи искането на прокуратурата Влайков да остане за постоянно в ареста с мотива, че той е с чисто криминално минало. Освен това нямало опасност да се укрие и да въздейства на свидетели на разследването срещу него.

Влайков, който до четвъртък (7 септември) беше председател на общинския съвет в Септември от ГЕРБ, беше задържан същия ден за 72 часа и обвинен за непредумишленото убийство на 47-годишния собственик на заведение във Виноградец Наско Тонкев. Той ще отговаря за това, че не е спазил изискванията за боравене с оръжие, вследствие на което се е стигнало до трагичния инцидент. Веднага след убийството то бе приписано на 6-годишния племенник на Влайков, но роднини на жертвата се усъмниха в тази версия.

Делото за постоянното му задържане тръгна с фалстарт, след като се оказа, че Окръжната прокуратура - Пазарджик е поискала от грешен съд да го остави в ареста. Обвинението е внесло искането за задържането му в Окръжен съд - Пазарджик, а е трябвало да поиска постоянния арест от Районен съд - Пазарджик. Поради тази причина делото за оставането му в ареста беше прекратено в петък от съдията в Окръжния съд Георги Веселинов и изпратено в правилния съд.

Няколко часа по-късно беше насрочено и заседанието на Районния съд, на което за първи път бяха оповестени подробности от разпита на 6-годишния Юри, който е племеник на Влайков и за когото се твърди, че е прострелял 47-годишния Наско Тонкев. Окръжният прокурор на Пазарджик обяви, че детето обяснило, че в нощта на 31-ви август е получило пистолета "Глог" от човек с кожено яке. Според прокурора двама свидетели твърдят, че единственият човек с кожено яке бил Влайков. Детето казало още, че то е натиснало спусъка. Има обаче и свидетели, които твърдят обратното.

Кой точно е произвел фаталният изстрел, ще стане ясно от балистичната експертиза.

Според прокурора Васил Малинов Влайков има склонност към извършване на престъпления. "Подсъдимият не е обикновен човек, той е публична личност и има основание да се предположи, че може да повлияе на свидетели. Освен това има 6 досъдебни производства срещу него – 2 за причиняване на средна телесна повреда и 4 за кражби. От това става ясно, че лицето има склонност към извършване на престъпления“, обясни прокурорът.

Лазар Влайков помоли съда за по-лека мярка, тъй като нямало кой да се грижи за болните му родители. Според защитата му показанията на детето са противоречиви и няма данни Влайков да е дал пистолета на 6-годишното дете. Адвокатът отбеляза също, че в показанията си момчето е казало, че "онзи с коженото яке ми подаде пистолета“, но не само Влайков е бил с кожено яке. Освен това детето казало на майка си, че то е стреляло.

Защитата каза още, че нямало и опасност Влайков да повлияе на свидетели, ако е на свобода, защото те вече са разпитани. Тя подчерта също, че въпреки че в полицията има 6 досъдебни производства срещу нейния клиент, той не е осъждан.

Очаква се сега делото да бъде прехвърлено в Пловдивската окръжна прокуратура, както нареди главният прокурор Сотир Цацаров. Причината за това са твърдения на близките на убития Тонкев, че бившият председател на общинския съвет в Септември е близък с районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров.

Прокуратурата провери дали двамата не са говорили веднага след инцидента, но разпечатките от телефона на Влайков опровергават тази версия. Разследващите обаче ще проверят дали между двамата е имало интернет комуникация. Ще се прегледат и разпечатките на други хора, които са били на мястото на убийството.

По-рано в петък правосъдният министър Цецка Цачева заяви пред бТВ, че над бившия кадър на ГЕРБ - Влайков, няма "чадър". Според нея партията реагирала веднага, като го е изключила от редиците си и го е посъветвала да напусне общинския съвет на Септември.

Лазар Влайков е имал и предишни провинения – наръгал е с нож друг човек след пътен инцидент и е набил син на общинска съветничка от БСП, но винаги е бил оправдан от съда. Бил е изключван от партията и после връщан в нея.

Правосъдният министър не коментира предишните отстранявания на Влайков от ГЕРБ, защото нямала информация за тях и можела да говори само за случая от последните дни.

"Няма как да знаем за всеки конкретен случай във всяко село. Представя се свидетелство за съдимост, което е било чисто", коментира Цачева.

mediapool.bg