Кламер БГ - Новини: Център за допълнителна грижа за деца с ревматологични заболявания е открит в София

Център за допълнителна грижа за деца с ревматологични заболявания е открит в София

България

|
Четв, 20 Юли 2017г. 12:42ч.
Център за допълнителна грижа за деца с ревматологични заболявания е открит в София

Център за допълнителна грижа за деца с ревматологични заболявания и техните семейства беше открит в столичната болница "Проф. Иван Митев". В центъра децата и родителите им ще получават консултации от терапевти и психолози, обясни началникът на Клиниката по ревматология, кардиология и хематология към лечебното заведение доц. Стефан Стефанов.

В България децата, страдащи от ревматоиден артрит, са над 900, каза още доц. Стефанов. По думите му общият брой на болните е близо 60 хиляди души.

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите на пръстите, китките, глезените и ходилата. Може да причини увреждане и на други органи. Сред децата заболяването се проявява агресивно. Разпознаването на болестта в детска възраст е трудно, като при деца на възраст около пет години единственият симптом е лека болка с незначително подуване на ставите и температура до 37.5 градуса.

Над 75 на сто от болните деца имат продължителни ремисии без значителни остатъчни поражения и могат да живеят пълноценно. НЗОК плаща напълно лечението на болестта.

mediapool.bg