Кламер БГ - Новини: Централните хали в София затварят за ремонт

Централните хали в София затварят за ремонт

България

|
Четв, 14 Юли 2022г. 16:46ч.
Централните хали в София затварят за ремонт

Сн. Mediapool

Софийските централни хали затварят от 15 юли за неопределено време заради ремонт. Това съобщение посреща посетителите на входа на халите. Повечето обекти в сградата вече са затворени.

Проектът за обновяване на сградата е на новия ѝ собственик – веригата "Кауфланд". Плановете са в ремонта да бъдат вложени 50 млн. лева. Заради недоволство от дружеството промениха първоначалната си идея за обновяване на халите. Така последният известен проект е съобразен с препоръките на експертите от Националния институт по недвижимо културно наследство (НИНКН) и на Министерството на културата.

Целта е да се съхрани сградата паметник на културата и да се запази първоначалният ѝ вид.

Миналата есен от компанията обявиха, че се надяват ремонтът на халите да приключи за половин година.

Идейният проект е вдъхновен от първоначалната планова схема на арх. Наум Торбов, по чийто проект е построена сградата в началото на миналия век.

Обособени са оригиналните две основни пешеходни оси по линията изток-запад и север-юг, както и централното пространство в залата. В неговия център е предвидено възстановяване на фонтана по проект на арх. Торбов от 1908 г.

По надлъжната ос на централния вход е предвидена главна търговска част с разположени от двете й страни щандове за търговия.

Продуктите, които ще се продават в Централни Хали би трябвало да са съобразени с това, че сградата е историческа.

На второто ниво трябва да бъде обособена зона за отдих с кътове за храна и напитки, характерни за такъв тип сгради в цяла Европа.

mediapool.bg