Кламер БГ - Новини: Цветанов обеща да убеждава всички в НС за въвеждане на електронен вот

Цветанов обеща да убеждава всички в НС за въвеждане на електронен вот

България

|
Четв, 14 Ян 2016г. 17:24ч.
Цветанов обеща да убеждава всички в НС за въвеждане на електронен вот

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ще разговоря с всички парламентарни групи в Народното събрание, за да събере необходимата подкрепа за въвеждане на електронното гласуване, подкрепено от над 1.7 млн. избиратели на проведения през октомври референдум. Това каза той в четвъртък след среща с Даниел Вълчев (ДБГ), на която са обсъдили предложения от Реформаторския блок (РБ) анекс към коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ.

В проектоанекса на РБ, с който Mediapool разполага, електронното гласуване не е залегнало като основен приоритет, а е посочено заедно с други промени в Изборния кодекс.

Електронното гласуване обаче е кауза на гражданската общност, включително на протестиращите срещу подменената съдебна реформа, която пък стана причина ДСБ да се оттегли в опозиция на управлението. ДБГ, СДС и останалите две партии от РБ останаха във властта, твърдейки, че правят това в името на реформите, които да бъдат ускорени.

Коалиционният анекс, изготвен от ДБГ, цели да демонстрира такъв ангажимент, но призивите ДСБ да го подпише и така да се върне обратно в управляващата коалиция останаха напразни.

Предстои да се види дали след преговорите между ГЕРБ и РБ ще настъпи промяна в текстовете.

"До края на месеца трябва да бъдат приключени тези разговори. Другата седмица да започнем да преговаряме за това, което искаме," каза Цветанов.

По неофициална информация на Mediapool документът, изготвен от РБ е твърде вероятно да претърпи още редакции, след като вече бе коригиран.

В новия вариант, предложен от РБ, е вписана и реформа на изборното законодателство.

Според текста, РБ ще настоява за: "Внасяне и приемане на промени в изборното законодателство, насочени към решаване на проблемите, възникнали при провеждането на местните избори през 2015 г., въвеждане на машинно гласуване и преброяване и на възможности за електронно гласуване, при запазване на преференциалното гласуване с настоящите прагове на преференцията".

Вероятно именно електронния вот ще бъде "опаковката" на споразумението, с което се целеше успокояване най-вече на избирателите на РБ и опит за спечелване на време след обезсмислената конституционна реформа. Въпреки това обаче депутати от ГЕРБ неофициално твърдят, че възможност за въвеждане на електронното гласуване няма и в крайна сметка каквото и да се случва, то пак ще остане "експериментално", поне още две-три години.

Друго послание към разочарованите от осакатената съдебна реформа избиратели е "иницииране на широк публичен дебат за следващи конституционни промени, включително и по въпроси, които не събраха достатъчна подкрепа в рамките на настоящата конституционна дискусия, в това число относно конституционните гаранции за независимост на съда".

Този текст не ангажира с нищо ГЕРБ, тъй като публичният дебат за случване на реална съдебна реформа може да се води с години. Ако ГЕРБ обаче положат подписите си под този текст, на практика ще признаят, че с техните гласове и с тези на ДПС са приети промени, които не дават конституционните гаранции за независимост на съда.

Останалите текстове в последния вариант на анекса не се различават от първоначално предложените.

Всички изредени приоритети са пределно общи политически декларации. Както обясни през последните дни вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева, става дума за старите приоритети, но целта е да се посочат срокове за изпълнение и да се въведе отчетност за свършеното от министрите.

"Ключовите реформи в най-чувствителните сектори да бъдат ускорени и задълбочени, като бъдат постигнати конкретни резултати", е записано в документа, озаглавен с амбициозното име "Ключови приоритети за ускоряване и задълбочаване на реформаторските политики в най-чувствителните сектори".

Анексът по никакъв начин не се различава от приетата в началото на управлението програмна декларация на коалицията. Единственото по-различно е значително по-сбитият вариант на приоритети и краткият шестмесечен срок, в който ще бъдат правени регулярни "прегледи" на свършеното по тях. По този начин РБ се отметнаха тихомълком от обявлението си, че срокът на новото "споразумение" ще бъде половин година.

mediapool.bg