Кламер БГ - Новини: Цветана Пиронкова тръгна с победа на "Аустрелиън Опън"

Цветана Пиронкова тръгна с победа на "Аустрелиън Опън"

Спорт

|
Пон, 13 Ян 2014г. 12:32ч.
Цветана Пиронкова тръгна с победа на "Аустрелиън Опън"

След като спечели надпреварата в Сидни, Цветана Пиронкова тръна с победа и в първия за годината турнир от големия шлем - "Оустрелиън Оупън" (Australian Open), чийто награден фонд е 31 млн. долара.

Най-добрата българска тенисистка отстрани с лекота испанката Силвия Солер-Еспиноса с 6:3, 6:2 в мач от първия кръг на надпреварата за един час и 17 минути.

Във втория кръг Пиронкова ще има труден съперник - шампионката от откритото първенство на САЩ за 2011 г. Саманта Стоусър. Австралийката ще играе пред родна публика в Мелбърн, но до момента няма особени успехи в "Аустрелиън Опън".

Лека победа

В понеделник Пиронкова с лекота отстрани 79-тата в света Силвия Солер-Еспиноса.

Първият сет продължи 37 минути, като българската не даде и точка на съперничката си при изпълнението на сервис. Пиронкова спечели всичките си пет подавания на нула и реализира един пробив - в шестия гейм.

Още при 2:1 българката имаше възможност да спечели подаването на съперничката си и на два пъти имаше брейкпойнт, но не успя да се възползва от шансовете си. Все пак при 3:2 испанката допусна изоставане с 15:40 и пловдивчанката не сбърка при първото разиграване, за да направи и пробива, който се оказа напълно достатъчен, за да спечели първия сет с 6:3.

През втората част темпото на играта падна и Пиронкова допусна доста непредизвикани грешки. При 1:2 за испанката българката трябваше да се справи с два брейкпойнта, но благодарение на силните си сервиси, спаси подаването си.

Така постави началото на серията от пет поредни спечелени гейма. Пиронкова направи пробиви за 3:2 и 5:2. Когато сервира за спечелване на мача, българката изоставаше с 30:40 и испанката имаше възможност да върне единия пробив, но до там не се стигна. Пловдивчанката бързо стигна до мачбол, с който сложи точка на срещата.

Труден противник

Във втория кръг Пиронкова ще се изправи срещу представителката на домакините Саманта Стоусър, която отстрани чехкинята Клара Закопалова с 6:3, 6:4.

Пловдивчанката, която направи огромен скок от 50 позиции и вече е 57-а в световната ранглиста, ще се опита да отстрани 17-тата в световната ранглиста.

От деветте си поредни участия в Мелбърн досега Пиронкова не е стигала по-далеч от втория кръг на надпреварата.

Пиронкова и Стоусър са се срещали три пъти досега, като всичките срещи са завършили с успех за австралийката и то без загубен сет. За последно двете играха в групите на Турнира на шампионките в София през ноември 2013 г., когато Стоусър спечели с 6:1, 6:4.

В полза на българката е фактът, че е в серия от девет поредни победи без загубен сет, като успя да отстрани три поредни състезателки от топ 10 в последните си три мача в Сидни – Сара Ерани, Петра Квитова и Анжелик Кернер.

mediapool.bg