Кламер БГ - Новини: Уилямс спря похода на Пиронкова на US Open

Уилямс спря похода на Пиронкова на US Open

Спорт

|
Четв, 10 Септ 2020г. 00:05ч.
Уилямс спря похода на Пиронкова на US Open

Серена Уилямс спечели четвъртфинала на Откритото първенство на Съединените щати по тенис като победи българката Цветана Пиронкова и спря победния й поход на US Open, белязал забележителното й завръщане в големия тенис след тригодишна пауза заради майчинство.

Американката постигна пета победа над Пиронкова, която се представи отлично на корта, но техническата подготовка на Уилямс надделя. След отличен старт и първи спечелен сет българката отстъпи с 6:4, 3:6, 2:6 в двубоя на майките на празния централен корт "Артър Аш“ в Ню Йорк след повече от 2 часа игра.

Накрая Пиронкова започна да проявява признаци на умора, докато Уилямс атакуваше с тежки удари.

Откриващата част започна с равностойна игра, като Цвети се държеше много добре на корта, а от своя страна Серeна допускаше непредизвикани грешки и не се чувстваше комфортно в разиграванията от основната линия. Пиронкова дръпна с пробив аванс в петия гейм и до края на сета не допусна връщане на брейка, въпреки че 38-годишната Уилямс имаше две точки за пробив в десетия гейм.

Втората част започна отлично за 32-годишната пловдивчанка – пробив, но Серина осъществи рибрейк още в следващия гейм, за да възстанови паритета.

Американката нанесе решителния си удар в сета в осмия гейм, когато направи нов пробив, а след това сервира успешно. Третият сет започна с гейм, продължил около десетина минути, в който победител излезе Уилямс. Пиронкова започна да изпитва и сериозна умора от натрупалите се часове на корта и допусна нов брейк в седмия гейм, а след него съперничката узакони успеха си.

Американката спечели и петия сблъсък от съперничеството между двете, а ключово за победата се оказа подаването й – тя направи цели 20 аса.

Пиронкова си тръгва с чек от 425 000 долара за достигането до четвъртфиналите в Ню Йорк и с високо вдигната глава, след като бе равностойна през почти целия двубой на по-малката от сестрите Уилямс. Тя остава с един полуфинал от Големия шлем – на Уимбълдън през 2010.

"Това е победа за майките", каза след мача Серена Уилямс. В интервюто на корта тя похвали съперничката си: "Тя игра много добре, изумително е това, което постигна тук! В един момент си помислих: Боже, как го прави"..

На 14-тия си полуфинал в Ню Йорк тя очаква победителката от мача между третата майка в турнира Виктория Азаренка от Беларус и Елизе Мертенс от Белгия. Двете играя рано сутринта в четвъртък.

Серeна, за последно шампионка на Флъшинг Медоус през 2014, продължава да гони седми трофей на домашна земя и общо 24-и в кариерата от Шлема, с което да изравни рекордьорката Маргарет Корт.

mediapool.bg