Кламер БГ - Новини: Царят е гол. Руските елити се съмняват в способността на Путин да управлява страната

Царят е гол. Руските елити се съмняват в способността на Путин да управлява страната

Война в Украйна

|
Пон, 26 Юни 2023г. 18:12ч.
Царят е гол. Руските елити се съмняват в способността на Путин да управлява страната

Владимир Путин

Въстанието на "Вагнер", ръководено от Евгений Пригожин, което почти се превърна в първия въоръжен пуч от 90-те години на миналия век, нанесе най-големия удар върху авторитета на президента Владимир Путин през всичките 24 години, през които той е на власт.

Руските елити бяха шокирани от събитията, които се разиграха в петък и събота и започнаха да се съмняват в контрола на Путин над страната, пише Bloomberg, цитирайки хора, близки до руското ръководство.

Според тях (и източници на The Moscow Times казаха същото по-рано), Путин е бил многократно предупреждаван, че 62-годишният Пригожин, който е създал най-голямата частна армия в страната, може да премести колони от техника и въоръжени бойци до Москва.

Но руският президент пренебрегна всички сигнали и позволи на "Вагнер" да марширува през страната, да превземе два милионни града и да се приближи толкова близо до столицата, че властите трябваше да вдигнат танкове и самолети в опит да го спрат.

Напрежението сред елитите около войната в Украйна, превърнала се в кърваво клане с десетки хиляди жертви вместо в победен блицкриг, се натрупва от дълго време, твърдят източници на Bloomberg.

След като събра до 50 000 души в затвори и колонии и отправи заплахи срещу обитателите на Рубльовка (предградие на Москва, където живее голяма част от руския властови елит – бел.ред.), Пригожин отдавна започна да безпокои представителите на руския елит. Той успя да привлече подкрепата на влиятелни „ястреби“ и редица членове на „партията на войната“ в правителството и след поредица от обвинения срещу Министерството на отбраната и разобличаване на митовете на руската държавна пропаганда, той достигна до сърцата на „обикновения народ“ и влезе в топ 5 по доверие сред руските граждани.

И докато Пригожин тревожеше хора, близки до Путин, президентът отхвърли всички предупреждения, казват източници на Bloomberg. Според тях Путин не е предприел своевременни действия за успокояване на Пригожин, което е довело до кризата. Властите поискаха всички бойци на "Вагнер" да подпишат договор с Министерството на отбраната до 1 юли, а Пригожин, свикнал да се справя с проблемите сам, надигна силите си, изисквайки аудиенция в Кремъл, пише Bloomberg.

Най-дълго управлявалият президент на Русия след Йосиф Сталин, Путин успя да устои на всички заплахи за властта си, от масови протести до икономически кризи и външен натиск. Кремъл все още се готви да преизбере Путин за пети мандат, за да може той да остане на власт до 2030 г. И въпреки че превратът на Пригожин на пръв поглед не постигна целите си, а самият той изчезна от медийното поле и според уверенията на Кремъл „ще отиде в Беларус“, изходът от кризата ще бъде, че и Русия, и Путин ще станат по-слаби, гласи една оценка от европейските разузнавателни служби.

Случилото се е „най-голямото поражение на Путин в цялата му политическа кариера“, казва политическият анализатор Екатерина Шулман,

"Бунтът на Пригожин показа колко крехък е руският политически режим в действителност“, отбелязва тя.

mediapool.bg