Кламер БГ - Новини: ЦИД: Санкциите срещу Русия изискват мерки за българската сигурност

ЦИД: Санкциите срещу Русия изискват мерки за българската сигурност

Анализи и Коментари

|
Пон, 28 Фев 2022г. 20:21ч.
ЦИД: Санкциите срещу Русия изискват мерки за българската сигурност

ЦИД: Санкциите срещу Русия изискват мерки за българската сигурност

Въпреки усилията за разрешаване на военния конфликт между Русия и Украйна, това изглежда малко вероятно в краткосрочен период и затова трябват бързи действия по защита на националната сигурност на България със специфичен фокус върху хуманитарните аспекти, стратегическата комуникация и енергийната сигурност. Това се посочва в позиция на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) относно опасностите за страната ни от наложените от западните страни санкции срещу Русия.

Според неправителствената организация, след практическото изключване на Русия от световната икономика, има опасност тя да засили използвания от години широк инструментариум за въздействие върху Европа, включително върху България, с цел делегитимиране и подкопаване на единството на Европейския съюз и НАТО. Затова ЦИД представя няколко спеши стъпки за предпазване от тази опасност.

Оказване на хуманитарна помощ, даване на убежище и възможност за работа на избягалите от войната украинци, но и хуманитарно осигуряване на българските малцинства, живеещи на територията на Молдова и Украйна, са сред хуманитарните акценти.

От центъра отбелязват, че има засилване на руската пропаганда и дезинформация относно целите на конфликта в Украйна, причините за избухването на войната и позицията, която България и нейните евроатлантически партньори ще заемат. Налице е и преекспониране на културните и религиозните връзки на България с Русия, за де си неутрализира по-твърда реакция на българското правителство, смятат от организацията. По нейни наблюдения неформални мрежи за влияние в политиката, икономиката и медиите са се активирали да саботират единната позиция по конфликта, включително да дестабилизират правителството за енергийната политика и военните доставки за Украйна.

Необходима е незабавна реакция на ДАНС и военното разузнаване, които да следят действията на руски мрежи у нас и да анализират дезинформацията от български медии с руска собственост и с доказани близки връзки до Русия. Трябва да се засили ролята на БНТ, БНР и БТА за гарантирането на безпристрастното предаване на информация от украинския конфликт, позицията на българското правителство и действията на ЕС и НАТО. Необходима е стратегическа комуникация, която да неутрализира дезинформационните послания от Русия и от проруски източници в България, смятат още от ЦИД.

В областта на енергийната сигурност експертите от центъра отбелязват, че ако бъдат засегнати доставките на руски суров петрол Юралс за рафинерията "Нефтохим", те могат да бъдат заменени с бленд от арабски тежък петрол, внесен от Ирак, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Цената на доставка е около 1-2 долара над цената на руския петрол, а с Турция може да се разговаря за гарантиране транзита на алтернативните доставки през Босфора, посочва се в анализа. Н гръцкото правителство може да се координира увеличаване на вноса на петрол и горива на пристанищата на Егейско море, предлага още ЦИД

90-дневният петролен резерв на страната е запасите от горива може да се използват за покриване на потреблението и задържане на цените при рязко поскъпване на нефта на световните борси. Същият подход може да се приложи спрямо складовите наличности на "Нефтохим", смятат от организацията.

За гарантиране на газовите доставки тя предлага а правителството да проведе преговори с основните доставчици на втечнен природен газ за Европа включително САЩ, Катар, Нигерия и Алжир за осигуряване на допълнителни количества за "Булгаргаз". Тези преговории обаче трябва да бъдат координирани с Гърция и Турция, препоръчва ЦИД.

Центърът припомня, че топлофикациите могат да минат на мазут при проблем с газовите доставки, както и да може да се използват стратегическите запаси за тяхната работа.

При невъзможност за внос на алтернативни количества е необходимо създаването на организация на потреблението на природен газ за защита на най-уязвимите потребители – топлофикации, крайни снабдители на газ за домакинствата, болници, училища и детски градини. Трябва да се планира и поетапно прекъсване на работата на големите индустриални потребители на природен газ, като те биват компенсирани чрез обявяване на търгове за третичен резерв – тоест да им се плаща, за да не работят и да не консумират газ, за да има за по-важни обекти.

Според Центъра за изследване на демокрацията трябва да се проведат незабавни разговори с мрежовите оператори на Гърция, Турция и Румъния за предварително определяне на разпределението на стратегически количества природен газ за нуждите на региона в ситуация на спиране на руските доставки. България трябва да договори безпроблемен достъп до пристанищата за регазификация в Средиземно море (например Ревитуса в Гърция и Мармара в Турция). България е необходимо да резервира капацитет на пристанището Ревитуса, за да започне внос на алтернативни количества втечнен природен газ, препоръчва още ЦИД.

mediapool.bg