Кламер БГ - Новини: ЦГМ издава винетни стикери за паркиране за живущи в "синя" и "зелена" зона

ЦГМ издава винетни стикери за паркиране за живущи в "синя" и "зелена" зона

България

|
Пон, 15 Ноем 2021г. 15:58ч.
ЦГМ издава винетни стикери за паркиране за живущи в "синя" и "зелена" зона

Център за градска мобилност

Центърът за градска мобилност приема документи за издаване на винетни стикери за платено локално паркиране на живущите в кв. "Зона Б-19". Там с решение на Столичния общински съвет бе обособена нова част на "зелена зона".

Правилата за паркиране в нея влизат в сила от 1 декември 2021 година.

ЦГМ призовава гражданите, които желаят да паркират в зоната да не чакат последния момент за заявяване на стикер. Документи се приемат и онлайн през сайта на ЦГМ https://www.sofiatraffic.bg/bg/parking/vignettes

Плащането на винетния стикер става единствено и само след получаване на официално одобрение. А самото плащане се извършва и на място в наш офис, и по банков път.

Центърът за градска мобилност започна и подготвянето за новите участъци на "синя" и "зелена" зона, които започват да функционират от 1 декември 2021 година по решение на Столичния общински съвет. Съгласно решението на съвета, "синя зона" вече ще включва новият участък от бул. "Дондуков" до бул. "Сливница" и бул. "Данаил Николаев".

На изток границата стига до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", а на запад – до ул. "Опълченска". "Зелена зона" се разширява в кв. Б-19, район "Възраждане".

В участъците, които ще преминат към "синя зона", през следващите дни ще бъдат премахвани поетапно указателните табели. Така по много улици до 1 декември, ще има само стълбове без монтирана на тях указателна табела, защото предстои подмяната им.

Входовете и изходите на зоните продължават да са обозначени.

Съветваме водачите да обръщат внимание при влизането в зоната и да знаят, че целият участък е такъв, независимо, че не виждат допълнителните указателни табели, които ЦГМ поставя за по-голямо удобство и информираност..

Цената за паркиране в "синя зона" е по 2 лева на час, но не повече от 2 часа. За "зелена зона" е 1 лева на час, но не повече от 4 часа.

Всички офиси на ЦГМ за приемане на документи за издаването на винетни стикери за паркиране на живущите работят. В делничните дни работното време на касата на офиса на ул. "Будапеща" № 17 е от 08:30 ч. до 17:00 ч. с обедна почивка от 12:30 ч. до 13:00 ч., а на метростанция "Европейски съюз" и пл. "Възраждане" №1 е от 08:30 ч. до 17:00 ч.

Цената за живущите в "зелена зона" - 10 лв. на месец, 100 лв. за дванадесет месеца и 200 лв. за двадесет и четири месеца за един автомобил на жилище, за втори автомобил на домакинство в двоен размер. За тези от "синя зона" - 15 лв. на месец, 150 лв. за дванадесет месеца и 300 лв. за двадесет и четири месеца за един автомобил на жилище, за втори автомобил на домакинство в двоен размер. Поредността на автомобилите зависи от поредността на подадането заявление. Заплащането става единствено и само след като бъде дадено одобрение. Това може да стане както на каса, така и по банков път.

mediapool.bg