Кламер БГ - Новини: "Хюриет": ДПС се надява с гласове от Турция да участва в двупартийна коалиция след 2 април

"Хюриет": ДПС се надява с гласове от Турция да участва в двупартийна коалиция след 2 април

България

|
Пон, 27 Март 2023г. 15:55ч.
"Хюриет": ДПС се надява с гласове от Турция да участва в двупартийна коалиция след 2 април

Председателят Мустафа Карадайъ призова 300 хиляди избиратели в Турция да отидат до урните на 2 април, когато са парламентарните избори в България.

Той посочи, че в момента ДПС е третата по големина партия в България, като целта й е след изборите в 49-ото НС - да надхвърли броя от 40 депутати. Лидерът на ДПС, която на миналите избори спечели 36 мандата, казва: "Ако минем 40, можем да участваме в двупартийна коалиция". Изказването е направено в Истанбул пред турския вестник "Хюриет".

Коалиционни сметки

Обяснявайки, че е трудно двете най-големи партии - ГЕРБ и алиансът ПП-ДБ (Продължи промяната - Демократична България) - да се обединят, Карадайъ заяви, че това им дава шанс да станат партньор в правителството. Отбелязвайки, че и двете партии се доближават до 80 депутати в проучванията, Карадайъ каза, че неговата партия няма червени линии и че може да си партнират и с двете партии. Карадайъ заяви:

"Ако надхвърлим 40, можем да достигнем 121".

Карадайъ в събота е участвал във вечеря-ифтар с представители на изселническите общности в град Бурса, където е цитиран от БТА да казва:

"На парламентарния вот през октомври ДПС спечели над 90 процента от вашите гласове, но избирателната активност беше ниска. В тази връзка ви моля предупредете нашите хора, че изборите на 2 април в България са много важни за нас. Нека на 2 април масово да се явят пред избирателните урни и да дадат гласа си за ДПС".

На изборите през 2022 година гласовете от Турция бяха общо около 56 хил. и ДПС получи 92% от тях. През ноември миналата година, когато вотът беше 2 в 1 и ДПС имаше кандидат за държавен глава България в лицето на Карадайъ, в Турция бяха подадени около 90 хил., като 96.6% от тях отидоха именно за Движението. На вота през юли 2021 година секциите в Турция бяха 112, а гласовете от тях бяха общо малко над 29 хил. и 90.5% от тях бяха за ДПС.

Очаквано финансиране от ЕС

Пред "Хюриет" Карадайъ посочи, че през последните 10 години 800 хил. души са емигрирали от България поради икономически трудности и подчерта значението на този факт за страната с население под 7 млн. души.

"В Европейския съюз 60 млрд. лева (628 млрд. TL) чакат да бъдат предоставени на България. Тези пари не идват, защото не е сформирано правителство и не са написани необходимите програми", каза лидерът, като добави, че въпросните средства са субсидии след COVID и плащания по други програми на ЕС.

Той заяви, че ако станат партньор в правителството, ще работят в тясно сътрудничество с Брюксел, за да гарантират, че тези пари ще пристигнат в България най-много до година и половина.

mediapool.bg