Кламер БГ - Новини: Хърватия получи първия си многоцелеви изтребител "Рафал"

Хърватия получи първия си многоцелеви изтребител "Рафал"

Свят

|
Вт, 03 Окт 2023г. 13:06ч.
Хърватия получи първия си многоцелеви изтребител "Рафал"

Изтребител

Хърватия получи първия си многоцелеви изтребител "Рафал" на церемония в базата на френските военновъздушни сили "Мон дьо Марсан".

Хърватският министър на отбраната Марио Баножич заяви, че никой в тази част на Европа няма да има по-мощни военновъздушни сили от Хърватия, съобщи министерството на отбраната, цитирано от агенция Хина.

Това е първият от дванадесетте "Рафал", закупени от Хърватия, съобщи БТА.

Министърът на отбраната определи това като "успех на едно цяло поколение" и успех на хърватското правителство. Той благодари на френските си колеги и особено на хърватските пилоти и техници, се посочва в прессъобщението.

В неделя Баножич съобщи, че първите шест изтребителя "Рафал" ще пристигнат в Хърватия в началото на второто тримесечие на 2024 година.

Хърватският премиер Андрей Пленкович оцени вчера, че покупката на 12 френски изтребители е едно от най-важните решения за хърватската армия, защото това би променило характера на отбранителните й способности.

Хърватски пилоти, техници, механици и всички останали, които отговарят за поддържането на новите многоцелеви изтребители на възможно най-високо ниво, са във Франция. Вярвам, че това наше решение е едно от най-важните решения за хърватската армия в последните 25-26 години или повече“, каза Пленкович след среща на ръководството на партията си Хърватска демократична общност.

Той припомни, че решението за закупуване на бойни самолети е взето по време на първия мандат на неговото правителство и е приложено през втория мандат и че стратегически 12-те изтребителя "Рафал" ще променят естеството на отбранителните способности на хърватската армия и ВВС.

"Щастливи сме, че денят на пристигането на самолетите "Рафал" наближава и че ще можем да ги получим и по отношение на степента на подготовка на нашите пилоти и всички останали, които ще отговарят за самолетите, както и по отношение на необходимата инфраструктура, по която се работи усилено“, каза Пленкович пред репортери.

Първите "Рафал" ще пристигнат в Хърватия през пролетта. Работата по инфраструктурата напредва отлично, заяви хърватският премиер.

mediapool.bg