Кламер БГ - Новини: Христо Иванов подаде сигнал за "8-те джуджета". Ще се прекръсти ли ВСС на "25-те джуджета?"

Христо Иванов подаде сигнал за "8-те джуджета". Ще се прекръсти ли ВСС на "25-те джуджета?"

България

|
Пет, 03 Юли 2020г. 17:19ч.
Христо Иванов подаде сигнал за "8-те джуджета". Ще се прекръсти ли ВСС на "25-те джуджета?"

Съпредседателят на "Демократична България" и бивш правосъден министър Христо Иванов подаде сигнал до Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с разследването на "Антикорупционния фонд" (АКФ) за бившия следовател Петьо Петров (Пепи Еврото) и съпругата му Любена Петрова. Илия Златанов, собственик на най-големия производител на асансьори "Изамет" разкрива пред АКФ брутална схема, при която бизнесът му е бил откраднат със съдействието на прокуратурата.

Той разказва, че имал няколко срещи с бившия следовател и настоящ адвокат Петров в ресторант "Осемте джуджета" на столичната ул. "Шандор Петьофи". Златанов твърди, че е потърсил Петров заради конфликта в семейството му за контрола над бизнеса. В хода на разигралите се машинации, в които участие има и спецпрокуратурата, Златанов разбира, че е попаднал в капан и неговите "спасители" го притискат да им прехвърпли дяловете в компанията си с изнудване и заплахи, включително оставяйки сина му без животоспасяваща хемодиализа.

Златанов разказва още, че при срещите си с Петров е виждал в ресторанта висши прокурори като шефа на Националната следствена служба Борислав Сарафов и бившия началник на специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров. Бизнесменът твърди, че са прокурори са фабрикували документи и са му взели 35 килограма злато.

Той казва още и че хората около Петров в един момент са му споделили, че са "заети" с избора за главен прокурор на Иван Гешев и затова трябва да почака.

В сигнала си Иванов припомня, че като правосъден министър през 2015 г. е настоявал Петров да бъде уволнен от следствието. Тогава обаче в негова защита се обявил бившият главен прокурор Сотир Цацаров и в крайна сметка следователят напуснал системата без дисциплинарно наказание. Иванов припомня и че по това време бъдещата съпруга на Петров – Любена е оглавявала неправителствената организация "План Б", която е организирала протести в подкрепа на Цацаров и такива против малцинството в тогавашния ВСС около председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

"Тези акции се характеризираха с изключителна еднотипност: групи от предимно мъже на млада възраст, с къси подстрижки и множество татуировки, които многократно демонстрираха пред медиите своята пълна незапознатост с мотивите и целите на акциите, в които участваха. Само една тяхна акция се отличава от останалите и ще остане сред най-срамните страници от историята на ВСС – шпалирът от маскирани мъже с одрани агнешки глави, които причакваха малцинството в онзи съвет", пише Иванов.

Според него по същия начин са били организирани и протестите в подкрепа на избора на Гешев за главен прокурор. Те бяха предвождани от агенция ПИК, а един от лозунгите бе: "Гешев е радост".

"Така се оформя една мозайка от индикации, очертаваща достатъчно плътна общност на интереси, а много вероятно и на контакти между Гешев и сем. Петрови. И да не забравяме фигурата на г-н Пеевски – тя също насища с присъствието си тази общност – както чрез дейността на останалата си пропагандна машина, така и чрез своята буквална невидимост за българското правосъдие и конкретно за прокурор Гешев. Разбира се, твърденията на Златанов и цитираните тук вероятни връзки могат да бъдат потвърдени само от независимо и обективно разследване, но за момента обществото не може да разчита на такова", пише Иванов.

Прокуратурата се самосезира по "Осемте джуджета" и извика за разпит автора на разследването – журналиста Николай Стайков. Засега обаче не се знае да е свършено нещо повече. Според Иванов подобно разследване е обречено изначално.

"В неговия обхват трябва да попадне главният прокурор, негов заместник, както и други прокурори", посочва той в сигнала си до ВСС. Затова той призовава съвета да провери какви са връзките между сем. Петрови и Гешев, Франтишек и Сарафов, както и дали са извършени действията, които твърди бизнесменът Златанов.

В сигнала си Иванов заявява, че сезира съвета, без да е оптимист за тяхната реакция. И им предлага:

"Разследването на АКФ е озаглавено "Осемте джуджета" по името на кръчмата, служеща за прикритие и фасада на офиса и цялата дейност на семейство Петрови и техните приятели. Ако изберете да не погледнете в очите истината, която се крие зад тази фасада, Вие ще направите още една крачка към превръщането на храма на Темида, чиито най-верни служители би трябвало да сте, в "разбойнически вертеп". Съответно, по силата на правото ми по чл. 45 от Конституцията Ви предлагам да замените надписа на седалището си от "Висш съдебен съвет" с "Двадесет и петте джуджета" и да обявите за официален свой символ, вместо Темида, подходяща персонификация на Петьо Еврото".

mediapool.bg