Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: У нас се установява режим на "страхуването"

Христо Иванов: У нас се установява режим на "страхуването"

България

|
Нед, 05 Юли 2020г. 15:05ч.
Христо Иванов: У нас се установява режим на "страхуването"

В България се установява режим на "страхуването", коментира в интервю за "Неделя 150" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Ние сме в много тежка криза. Тази криза се отнася до всеки. Защото е налице несигурност дали твоите чатове или есемеси утре няма да се появят, дали твоят бизнес и собственост няма да бъдат атакувани, дали ти няма да бъдеш превърнат в изкупителна жертва и да използват срещу теб една мярка за неотклонение като репресивен инструмент", каза Иванов.

По думите му главният прокурор Иван Гешев води "обществено-политическа война и не се занимава с това да прилага закона и да събира доказателства за обективната истина, не прилага един и същи стандарт към всички". "Кутията на Пандора не сме я отворили, а сме я счупили. От нея карантията на българската държава се влачи по улицата", каза Иванов.

Според него няма нито един народен представител, който да е свободен от страх и да попита главния прокурор за криза на законността.

"Има криза на правовия ред в България, това е имунната система на една демокрация и ние не можем да се справим с вируса на зацапване на политическата система от тези мрежи на влияние. Няма институции, които ефективно да отговорят кое е истина и кое не, кое е законово и кое не... Главният прокурор се занимава с избирателни медийни линчове. Презумпцията за невиновност е отменена... Това е много тежка криза на българската законност. Ние бяхме скандализирани от тоталната незаинтересованост от страна на парламента", посочи Иванов.

"Гешев трябваше сам да си сложи белезниците пред Народното събрание", заключи бившият правосъден министър.

mediapool.bg