Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: Можем да направим музей с неработещи антикорупционни органи

Христо Иванов: Можем да направим музей с неработещи антикорупционни органи

България

|
Пон, 30 Март 2015г. 19:41ч.
Христо Иванов: Можем да направим музей с неработещи антикорупционни органи

"Ние исторически сме създавали десетки антикорупционни органи – можем да направим музей с антикорупционните органи, които не са проработили."

Това заяви правосъдният министър Христо Иванов в понеделник пред бТВ, сравнявайки борбата с корупцията у нас с тази в северната ни съседка Румъния, където по думите му "прокурорите са намерили чалъм с две звена".

Министърът каза още, че България не трябва да следва нечии чужди модели за съдебна система, а да изработи собствен, добавяйки, че реформата в тази сфера няма как да се случи с еднократен акт, а е дългосрочен процес, при който не трябва да се променя само законът за съдебната власт.

"Комисията за конфликт на интереси трябва да бъде променена – на нейно място трябва да се изгради истински ефикасен орган", смята Иванов.

Той обясни, че целта на управляващите в момента е да подпомогнат съществуващите органи, като даде пример се планираното звено между прокуратурата, ДАНС и МВР за случаи, при които има съмнения за корупция.

По повод идеята за връщане на правомощието на държавното обвинение да разваля съмнителни сделки, Иванов заяви, че това няма да е добро решение. "Натоварването на прокуратурата с това не е добра идея дългосрочно – по-скоро трябва да стесняваме и изчистваме функциите ѝ", смята правосъдният министър.

mediapool.bg