Кламер БГ - Новини: Христо Грозев: Когато Кремъл дава успокоения, трябва да се притесняваш

Христо Грозев: Когато Кремъл дава успокоения, трябва да се притесняваш

България

|
Пет, 30 Дек 2022г. 21:21ч.
Христо Грозев: Когато Кремъл дава успокоения, трябва да се притесняваш

Христо Грозев: Когато Кремъл дава успокоения, трябва да се притесняваш

Когато Кремъл дава успокоения, трябва да се притесняваш. Така в петък журналистът Христо Грозев коментира изказването на руския посланик в България Елеонора Митрофанова, че нищо не заплашва Грозев, а му се казва просто не идвай в Русия. Христо Грозев бе включен в списъка за федерално издирване от Русия.

“Не се чувствам в безопасност, но не мисля и че съм в по-голяма опасност отколкото съм бил през последната година и половина, откакто получихме от различни източници, близки до Кремъл, информация, че сме прелели чашата на търпението на президента Путин и той е поставил задача да се справят с организацията Bellingcat”, каза Грозев.

Той откри противоречия в изказването на Митрофанова.

“Виждам пълно вътрешно противоречие в думите на Митрофанова. Твърденията ѝ бяха импровизирани и неподготвени. Дори в руските медии беше изцяло пропуснато нейното пожелание да не пристигам в Русия. Това означава, че тя сама си е позволила повече от това, за което има право. Не ме успокои. Когато дойде от Кремъл каквото и да било успокоение, че си в безопасност, тогава по-скоро трябва да започнеш да се притесняваш“, каза Грозев ексклузивно пред бТВ.

На въпрос защо е включен в списъка за издирване, Грозев посочи, че според източници на държавната “Риа Новости” той е нарушил Закона за дезинформация по време на война.

“Това е цензурният закон. Закон, който беше измислен преди 8 месеца. Той беше измислен преимуществено за руски журналисти, за да могат да се осветява войната, да се публикуват данни за жертвите от руска страна, за гражданските жертви от украинска страна. Мисля, че причината е разследване за идентифицирането на цял един секретен отдел във военното министерство в Русия, което се занимава с програмирането на далекобойните ракети, на крилатите ракети, които удрят по Киев. Нашето идентифициране на 33-ма от тези програмиращи младежи, които с това се занимават, да вкарват маршрутите в ракетите, доведе до обявяването им за санкционирани от ЕС през миналата седмица”, каза Грозев.

Той посочи още, че поддържа връзка с българските органи, но те са свързани с други разследвания, инициирани от Bellingcat.

Грозев посочи, че през януари ще говори пред парламента на Великобритания, на тема “Руските хибридни армии”. Той посочи, че ще е удоволствие за него да говори и пред българския парламент.

mediapool.bg