Кламер БГ - Новини: Холандия иска от Русия екстрадиция на свидетел по делото за полет МН-17

Холандия иска от Русия екстрадиция на свидетел по делото за полет МН-17

Свят

|
Нед, 08 Септ 2019г. 08:54ч.
Холандия иска от Русия екстрадиция на свидетел по делото за полет МН-17

Холандия е поискала от Русия екстрадицията на Владимир Цемах, който е един от освободените в рамките на извършената размяна на задържани лица между Украйна и Русия, пише вестник “Фолкскрант“, цитиран от БНР.

Мъжът представлява интерес в качеството си на свидетел за Съвместната следствена група, разследваща катастрофата с пътническия самолет "Боинг“ (МН-17) в Източна Украйна през юли 2014 година, при която загинаха 298 души, мнозинството от тях холандски граждани.

Същевременно в телефонен разговор президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски са оценили положително вчерашния обмен на задържани лица между двете страни. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, като уточни, че разговорът се е състоял по инициатива на Зеленски.

Президентът Путин е подчертал, че трябва да продължи подготовката за следващата среща на нормандския формат, която да е резултатна и да допринесе за изпълнението на Минските споразумение. Двамата лидери са се договорили да продължат контактите помежду си.

mediapool.bg