Кламер БГ - Новини: Херо Мустафа: Инвеститорите са разтревожени за върховенството на правото (Обновена)

Херо Мустафа: Инвеститорите са разтревожени за върховенството на правото (Обновена)

България

|
Ср, 15 Дек 2021г. 14:25ч.
Херо Мустафа: Инвеститорите са разтревожени за върховенството на правото (Обновена)

Сн. БГНЕС

Международните инвеститори остават разтревожени за върховенството на правото в България, каза американският посланик у нас Херо Мустафа по време на бизнес форум с участието на представители на Американската търговска камара в България.

"Международните инвеститори оставят разтревожени за върховенството на закона тук, а това е много важно за бизнеса. Говорим за трудно получаване на необходимите разрешителни, непредсказуемост поради честите законодателни промени. Освен това трудовото законодателство в остараяло", отбеляза Херо Мустафа.

По думите й регулаторната среда в България в много области се характеризира със сложност, липса на прозрачност и тези фактори създават възможности за корупция.

Не казвам това, за да соча някого с пръст, и ние в САЩ също имаме своите трудности и постоянно се опитваме да подобрим нещата, казвам всичко това като партньор, приятел и съюзник, подчерта Херо Мустафа.

Тя поздрави българските граждани за новоизбрания парламент и посочи, че България има правителство, което е отворено към диалог и сътрудничество.

"Тази година три пъти отидохте до урните и така подкрепихте демокрацията. България сформира ново правителство, което носи смисъл на диалог и колаборация. Българската икономика е стабилна и готова да расте", допълни тя.

По време на традиционната годишна среща с американския бизнес в България посланик Херо Мустафа говори за инициативата на трите "И"-та - инвестиции, иновации, интеграция, като посочи, че двете страни трябва да работят заедно за постигането на просперитет.

Херо Мустафа посочи, че американски компании са инвестирали над 2.5 милиарда долара в българската икономика и са създали над 30 хиляди работни места с високо трудово възнаграждение, което поставя САЩ сред шестте водещи инвеститори в страната ни.

Бих желала да видя допълнителни американски инвестиции в България, каза тя.

Посланикът на САЩ разказа, че през изминалото лято е посетила международни компании, които работят в България, и според тях, за да може България да продължи да привлича чужди инвестиции и капитал, държавата трябва да продължи да инвестира в добро управление.

Като ключови за бъдещето на България тя посочи инвестициите в диверсифицирането на енергийния микс.

Подкрепяме усилията на България да постигне енергийна независимост и устойчивост, подкрепяме всички наши европейски приятели, заяви Мустафа.

Тя даде пример, че миналата година е подписан меморандум за разбирателство по въпросите за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергетика, а освен това се събира българска делегация, която да посети американски енергийни изложения през 2022 г.

Според нея България има потенциал да стане солиден регионален енергиен център, като съществен компонент в това отношение е интерконекторът България-Гърция.

Винаги много силно съм се застъпвала за изграждането му, каза Мустафа.

Тя посочи, че България е направила гигантски стъпки по посока на модернизация на своите въоръжени сили.

Посланикът отбеляза и покупката на самолетите F16 и припомни, че САЩ са инвестирали в обучението на пилоти.

В нашия взаимносвързан свят бизнесът не е просто бизнес с цел печалба, коментира още посланик Мустафа.

Посланик Мустафа засегна и темата за професионалното обучение. Тя посочи примери за добри резултати от програми за професионалното образование и обучение с подкрепата на фондация "Америка за България" и посочи, че трябва да се осъществяват такива проекти.

Херо Мустафа обърна внимание и на иновациите в контекста на все по-сложните предизвикателства и посочи, че в България техническият сектор е силен и се развива отлично.

Посланик Мустафа коментира, че годината е била трудна, но към края й вижда потенциал да обърнем тази страница - страницата на трудните времена, и да начертаем своя път.

Виждам надежда и потенциал за положителни промени, налице са причини за оптимизъм навсякъде около нас, коментира посланик Мустафа.

Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България, обяви желание за сътрудничество с правителството по редица политики.

Имаме много съвместни приоритети, например върховенството на правото, отбеляза Маркет.

Той обърна внимание на някои от инициативите на камарата, сред които в областта на здравеопазването - доклад за здравеопазването като инвестиция. Маркет засегна и темата за енергетиката и посочи, че дългосрочната стратегия в енергийния сектор все още предстои да се разработи и отбеляза, че Американската търговска камара би искала да допринесе с нещо конкретно.

mediapool.bg