Кламер БГ - Новини: "Хамас" освободи още две израелски заложнички

"Хамас" освободи още две израелски заложнички

Израел срещу Хамас

|
Четв, 30 Ноем 2023г. 19:18ч.
"Хамас" освободи още две израелски заложнички

Амит Сусана (вляво) и Миа Шем бяха пуснати от

"Хамас" предаде тази вечер на представители на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) две израелки, държани за заложници в ивицата Газа, предадоха световните агенции. Това са 21-годишната Миа Шем, която има и френско гражданство и беше отвлечена по време на музикален фестивал в Южен Израел на 7 октомври, където бойци на "Хамас" убиха и стотици, както и 40-годишната адвокатка Амит Сусана.

Двете жени бяха предадени на представители на Международния Червен кръст в град Газа и вече са изведени от анклава и се намират на израелска територия, посочва Франс прес.

Израел казва, че се очаква още заложници да бъдат освободени по-късно в замяна на палестински затворници.

По-рано през деня "Хамас" публикува списък с имената на 30 палестински затворници, които се намират в израелски затвори и трябва да бъдат пуснати до края на деня. Списъкът включва осем жени и 22 тийнейджъри и беше публикуван в канала в Телеграм на "Хамас".

Междувременно продължават разговорите за удължаване на примирието. Египет каза, че работи с Катар, за да получи още два дни удължаване

Висшият американски дипломат Антъни Блинкен е в Близкия изток и по-рано каза на израелските лидери, че трябва да гарантират, че цивилните в Газа са защитени, преди да подновят каквато и да е военна операция там

В четвъртък сутринта, в Йерусалим трима души бяха убити от двама въоръжени нападатели на автобусна спирка в час пик. "Хамас" каза, че нападателите, които бяха застреляни от полицията, са били негови членове.

Това се случва ден след като две палестински момчета, на 8 и 14 години, бяха застреляни и убити по време на нападение на израелската армия в град Дженин на Западния бряг

Атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври убиха 1200 души, а други около 240 бяха взети за заложници.

Оттогава управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа казва, че повече от 14 800 души са били убити в ответната кампания на Израел, включително около 6000 деца, посочва ББС.

mediapool.bg