Кламер БГ - Новини: Прокуратурата: Хакерът Бойков търсил данните на Пеевски, Борисов и Цацаров

Прокуратурата: Хакерът Бойков търсил данните на Пеевски, Борисов и Цацаров

България

|
Вт, 23 Юли 2019г. 12:21ч.
Прокуратурата: Хакерът Бойков търсил данните на Пеевски, Борисов и Цацаров

Компютърният специалист Кристиян Бойков е търсил в източената информация на НАП данните на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Сотир Цацаров и на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщиха от прокуратуратата. От държавното обвинение продължават да твърдят, че Бойков е отговорен за хакването на системата на данъчните, сега обаче смятат, че е замесена и фирмата, в която работи. Зам.-главния прокурор Иван Гешев видя координирана атака срещу държавата и направи връзка с бързата реакция на извънпарламентарната опозиция.

Тримата големи

От съобщението не става ясно защо 20-годишният компютърен специалист е търси данните на Борисов, Цацаров и Пеевски. Търсенията са правени в периода 10-12 юли преди източената информация да бъде изпратена до медиите.

„На служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко лица: министър – председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски.

Непосредствено преди това търсене е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора „Авиора консулт“. Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван „Търсене за бивол“. След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП с единния граждански номер на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице”, твърдят от прокуратурата.

Освен това Бойков е съхранил на компютъра си част от данните, твърдят разследващите. Файлът бил съхранен под името „математика за домашно“ и съдържал „наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството“, пише в съобщението.

„Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството. В първия имейл от 15.07.2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за „руски хакер“, твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап. В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „броене за домашно“ с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни,”, твърдят разследващите.

Бойков е променял и датите на файловете, които изтекоха в публичното пространство, означени като 10.11.1989 г.. пишат от прокуратурата. Част от иззетите компютри, с които е работил, са декриптирани. Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов заяви, че разследващите не могат да се справят с тази задача и предложи на младежа да им помогне, а в замяна да бъде оневинен.

Маша в чужди ръце

Зам.-главния прокурор Иван Гешев, който от понеделник е единственият кандидат за шеф на държавното обвинение, разви тезата, че младежът е действал като маша в чужди ръце. Според него фирмата, в която работи Бойков – ТАД Груп, се е занимавала с киберрекет. По думите му хакерската атака със сигурност е координирана атака срещу държавата, но все пак уточни, че предстои това да бъде доказано. Едната от версиите, по които се работи, е, че атаката има политически цели.

"С активното присъствие по телевизиите на Атанас Атанасов, който беше шеф на Националната служба за сигурност по времето на Иван Костов, който разви фантастичната теория как едва ли не това е организирано от държавата. След това се доразви със сериозно медийно участие на това момче, което някои наричат бял хакер. Определено не е бял", поясни Гешев.

Гешев обърна особено внимание на "преекспонирането на случая в определени медии", бързата реакция на "Демократична България" по темата и поисканата от тях оставка на финансовия министър Владислав Горанов.

"В момента за нас е ясно, че този обвиняем е просто оръдие и маша. Разследването и основната версия, по която се работи, че фирмата, в която той работи се занимава с нещо като киберрекет - удряне на фирми, търговски дружества, държавни организация с цел нарушаване на тяхната компютърна информационно сигурност и съответно по-късно да бъдат привлечени като клиенти. Дали цялата фирма, или части от нея, или отделни нейни ръководители, това е водещата версия, по която се работи в момента", каза Гешев пред БНТ.

Според него отговорността се прехвърля от извършителя към жертвата. "Компютрите, които бяха иззети от това лице, са криптирани. Криптирани с тежък софтуер. Твърди се, че той може да бъде разкриптиран в рамките на десетилетие и то при използване на съвременни суперкомпютри. Благодарение на български специалисти - единият служебен компютър беше отворен в рамките на 10 дни. Така че ние знаем, макар и една милионна част от това, което се съдържа в него, но то е потресаващо", каза още Гешев.

По думите му неслучайно собствениците на фирмата, в която работи Бойков, не са искали да предоставят ключовете за отваряне на тези компютри. "Ако не се притесняваш от нищо, защо не предостави тази информация? В този компютър има нерегламентиран достъп върху 106 бази данни. 57 са тези, които станаха известни на обещството. Става въпрос за хакерство, но не бяло", допълни Гешев.

mediapool.bg