Кламер БГ - Новини: Хакерските атаки срещу държавни сайтове продължават

Хакерските атаки срещу държавни сайтове продължават

България

|
Вт, 03 Ноем 2015г. 12:31ч.
Хакерските атаки срещу държавни сайтове продължават

Хакерските атаки срещу държавни сайтове продължават. Над 2 милиарда компютри са се опитали да влязат в най-актуалния сайт на държавата в рамките на 24 часа. Няма сайт, който да удържи на такава атака. Това е причината България да се обърне за помощ към САЩ, съобщи заместник-министърът по транспорта, съобщенията и информационните технологии Валери Борисов.

От петък миналата седмица сайтът на президентството е атакуван нонстоп. Последната атака е от 23 часа снощи.

Компютърните атаките срещу държавните ни сайтове са от целия свят – от Виетнам, Румъния, Турция, Украйна, САЩ и Африка, каза заместник-министър Борисов.

Електронни бомби срещу правителството

Хакерските атаки срещу държавните сайтове започнаха на първия тур на изборите – на 25 октомври. Тогава бяха сринати сайтовете на ЦИК, ГРАО, както и на министерствата на вътрешните и на външните работи, както и на финансите. Сайтът на МВР например е бил атакуван от над 500 милиона заразени компютри.

По време на втория тур на изборите на 1 октомври имаше втора вълна от атаки срещу държавни сайтове. Хакерите успяха да сринат страниците в интернет на Народното събрание, ДАНС, "Информационно обслужване", Националната агенция по приходите и Комисията за енергийно и водно регулиране, а сайтът на президентството работеше с големи затруднения.

"Над 2 милиарда компютри са се опитали да влязат в най-актуалния сайт по едно и също време в рамките на 24 часа", каза Валери Борисов. Заради разликата в мащаба между двете атаки, тази на първия тур на изборите беше генерална репетиция за втория тур, посочи зам.-министърът на информационните технологии.

Първата атака срещу държавните сайтове по време на първия тур на местните избори на 25 октомври е струвала около 10 – 12 хиляди долара, каза Борисов. По думите му със сигурност на държавата е струвало многократно повече, за да възстанови нанесените щети.

"Това са часове денонощен труд", каза Борисов. Ангажирани са били всички ИТ-специалисти на засегнатите ведомства, както и при доставчиците на интернет, през които влизат атаките срещу държавните сайтове.

ДАНС разследва кои са поръчителите

Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии (МТСИТ) е "сезирало ДАНС на секундата" след първите атаки на държавните сайтове, каза Валери Борисов.

Той посочи, че в спецагенцията има звено за киберсигурност, която анализира данните, но затова е необходимо време.

ДАНС трябва да кажат кой е поръчителят и каква е целта на хакерските атаки, каза Валери Борисов.

Той повтори, че анализът на ситуацията показва, че "проблемът е имиджов". Целта на хакерите по думите му е да покажат, че един вид държавата не може да си опази сайтовете, а е тръгнала да прави избори чрез електронно гласуване.

"Въпреки тази обстановка съм категорично за електронното гласуване", каза Валери Борисов.

Той обясни, че има разлика в защитите на информационни сайтове, от които не се извличат данни, и такива, които са с данни, която е съвсем друга.

"Всички важни информационни системи на държавата са надеждно защитени", каза зам.-министърът.

Той не пожела да разкрие каква точно е защитата, за да не "мотивираме лошите момчета" да хакнат държавни сървъри с бази данни.

В момента имаме една класическа библейска ситуация – битката между доброто и злото, обрисува образно хакерските атаки Валери Борисов.

Помощ от САЩ

Към изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" в МТСИТ действа специално създадено звено за реакция при компютърни инциденти - CEATTBG, което работи на денонощен режим.

Още в неделя то е провело два конферентни разговора с американското звено – USCEART. Потърсена е помощта на американските експерти по киберсигурност, посочи Валери Борисов.

По думите му задължението на МТСИТ е да осигури мрежовата и информационната сигурност, която е част от глобалната сигурност на информацията в държавата. Т.е. нашата задача е да дефинираме политиките и правилата, каза Борисов.

Той припомни, че по идея на военния министър Велизар Шаламанов в служебното правителство на Георги Близнашки вече има национален координатор по киберсигурност. Той е натоварен със задачата да представи Националната стратегия по киберсигурност, като се очаква това да стане до края на ноември.

В нея трябва ясно да бъдат разписани отговорностите на съответните държавни институции по отношение на киберсигурността.

mediapool.bg