Кламер БГ - Новини: Френският парламент прие "правото на грешка" на администрацията

Френският парламент прие "правото на грешка" на администрацията

Свят

|
Пет, 03 Авг 2018г. 11:25ч.
Френският парламент прие "правото на грешка" на администрацията

Френският парламент окончателно прие законопроект вторник вечерта, който осигурява "правото на грешка" на гражданите при работа с държавната администрация. Според него няма да се налагат санкции при условие, че грешката е еднократна и "не е злонамерена", предава в. "Монд", цитиран от "Дневник"

Текстът гласи, че държавните органи ще следят за измами и опити за злоупотреба. Aко такива не бъдат открити, "лице, което не е спазило правило за първи път", дори и "да е допуснало съществена грешка", не може да бъде наказано, съобщава френското издание.

Освен това френските компании ще имат правото да поискат от органите да извършат проверка на сметките и данъчните им декларации, за да се уверят, че са в съответствие със закона. Тези, които не са, ще получат предупреждение, а не наказание.

Законът беше част от обещанията на френският президент Еманюел Макрон по време на предизборната му кампания. Целта е да се гласува повече доверие на гражданите и да се улесни работата с административните органи.

Крайнолявата партия на Жан-Люк Меланшон, комунистическата и традиционните консерватори от Републиканската партия бяха против законопроекта. Въпреки това той беше приет на първо четене от Националното събрание в края на януари, а след това и от Сената през март.

Долната и горната камара имаха различни условия и за това смесена комисия разгледа финалната чернова през април. Тя не достигна до консенсус и последната дума имаха депутатите.

mediapool.bg