Кламер БГ - Новини: Французите почитат паметта на жертвите на терора в Париж преди две години

Французите почитат паметта на жертвите на терора в Париж преди две години

Европа

|
Пон, 13 Ноем 2017г. 12:55ч.
Французите почитат паметта на жертвите на терора в Париж преди две години

Френският президент Еманюел Макрон, придружаван от съпругата си Брижит и в присъствието на своя предшественик Франсоа Оланд, почете в понеделник пред Стад дьо Франс паметта на първата жертва на терористичните нападения в Париж преди две години, отнели живота на 130 души, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Макрон и кметът на Сен Дени поставиха венци от червени, бели и сини цветя пред паметната плоча на португалския имигрант Мануел Диас, след което запазиха минута мълчание. Диас беше първата жертва на екстремистите от "Ислямска държава", които атакуваха парижки кафенета и концертната зала Батаклан на 13 ноември 2015 г.

Франсоа Оланд, който по това време беше президент на Франция, заяви, че е чул експлозията пред стадиона, където гледаше футболен мач, но не избягал, за да не всява паника сред хората. Пред телевизия Франс-2 той изрази убеждение, че това решение "без съмнение е спасило живота на мнозина".

На церемонията пред Стад дьо Франс присъстваха министърът на вътрешните работи Жерар Колон и министърът на правосъдието Никол Белубе, както и председателите на Сената и на Националното събрание.

Държавният глава и съпругата му след това се отправиха към петте парижки бара и кафенета, които също бяха атакувани от терористите, за подобни церемонии, предаде Франс прес.

Отбелязването на трагичната годишнина ще завърши пред концертната зала Батаклан, където бяха избити 90 души.

mediapool.bg