Кламер БГ - Новини: Финансовият министър поиска Тошко Йорданов да му се извини за твърденията за кражба

Финансовият министър поиска Тошко Йорданов да му се извини за твърденията за кражба

България

|
Пет, 30 Юли 2021г. 19:24ч.
Финансовият министър поиска Тошко Йорданов да му се извини за твърденията за кражба

Финансовият министър поиска Тошко Йорданов да му се извини за твърденията за кражба

Финансовият министър Асен Василев обяви, че председателят на “Има такъв народ” Тошко Йорданов трябва да му се извини. Преди ден Йорданов публично обяви, че Василев е откраднал интелектуална собственост от фирма, която умишлено водил към фалит, и по-късно създал същия софтуерен продукт, но в нова своя фирма. Василев привлякъл и част от програмистите на старата фирма в новото си дружество, твърди още Йорданов.

Реакция

"Думата крадец е много тежка и според мен г-н Йорданов трябва да се извини", каза Василев Би Ти Ви.

Василев разясни, че случаят, за който говори Йорданов, е приключил през 2011 г. Той се отнасял за раздяла на учредители на едно дружество с инвеститорите в него и последвал търговски спор.

Спорът е решен с приятелско споразумение между фирмите

От думите на Василев стана ясно, че след първо произнасяне на съд в Ню Йорк в негова полза спорът между двете дружества е бил решен с приятелско споразумение, в резултат на което други две дела са били прекратени.

“Споразумението не е извънсъдебно, а споразумение между две фирми, ние ги осъдихме в Ню Йорк, а другите две дела бяха прекратени", разясни той.

Финансовият министър каза, че българските медии са се интересували от този случай още през 2013 г., докато сега информацията по него се представя като нещо ново.

Обвиненията

Преди ден Тошко Йорданов атакува Асен Василев от парламентарната трибуна, посочвайки че моралът и честността са основни за ИТН.

"През 2008 г. инвеститор дава 1 млн. и половина долара на фирмата "Лесно.ком", която се занимава с продажба на самолетни билети. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден да налива милиони.

През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие, отказва да налива средства и настъпва конфликт. Тогава, без санкция на акционерите, в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата Лесно.ком.

Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор "Мартин Лунд" и когато фалира фирмата, в нарушение на договора той води част от програмистите и основава нова фирма "Евърбред", която също е в нарушение на предишния договор, новата фирма започва да развива абсолютно същата дейност като предната фирма и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ, разказа още Йорданов.

mediapool.bg