Кламер БГ - Новини: Финансите през 2020: Поискай, и ще ти се даде

Финансите през 2020: Поискай, и ще ти се даде

Анализи и Коментари

|
Вт, 15 Дек 2020г. 18:37ч.
Финансите през 2020: Поискай, и ще ти се даде

Премиерът Бойко Борисов и бившият му финансов министър Владислав Горанов винаги са били щедри, когато трябва да се дават пари за строеж на магистрали без обществени поръчки, за едри държавни кредити на корпулентни предприемачи, за данъчни отстъпки на хазартни босове.

На останалите бе отговаряно, че пари няма. Спазваме "строга фискална дисциплина".

Кандърмите за отпускане на кранчето започнаха през март с първата вълна на коронавируса.

"Стискам и малкото мазнинка в държавата, да стигне за социално слаби и пенсионери", каза премиерът.

"Само една седмица сме в това критично състояние и те почват да искат да харчим милиарди. Казах вече, ако олигарсите си продадат майбасите, ще осигурят заплати. А те: Дайте да дадеме на всички", възмути се Борисов.

"Как си представят хората безвъзмездните пари? Да вземем един от правителствените хеликоптери и да минем да разхвърляме едни пари над жълтите павета", възкликна през април Владислав Горанов. Той едва ли е предполагал, че това наистина ще се случи само няколко месеца по-късно.

Дотогава пари все още се раздаваха по-наедро – например 75 млн. лв. за държавен кредит на колекторска агенция, 140 милиона за покупката на държавния дял в ПИБ и други важни приоритети.

С едно изключение, разбира се. Борисов винаги е бил готов да даде на всеки, който му протестира под прозорците. А това лято на площада се събираха хиляди протестиращи, искащи оставката на кабинета и главния прокурор.

Пандемията се оказа удобен претекст за потушаване на недоволството с дъжд от пари.

На принципа на пробата и грешката държавата лека-полека се стегна и изкопира набързо няколко мерки – схемата за заетост 60/40 (която после стана 80/20 за някои бизнеси), помощи за родители, грантове и безлихвени кредити за граждани и фирми. В началото те се оказаха доста недостъпни, но накрая бе постигнат крайният резултат – на всекиго по нещо.

Появиха се и по-специални бизнеси, към които Борисов се оказа далеч по-щедър. През главите на иначе най-верните си финансови стражи - Владислав Горанов и Менда Стоянова, министър-председателят жертва и техния авторитет, и данъчната система.

"Имам му пълно доверие (на финансовия министър Владислав Горанов, б.а.), ама той не ми е началник. Аз съм му началник. Който не е съгласен, отива, дава си оставката и отива нататък", заяви Борисов на 12 май.

Признавайки гласно, че свалянето на ДДС е "абсолютна грешка", Борисов показа кой е шефът в държавата и свали ставката до 9% като реверанс към един от най-сивите сектори – рестораньорството, към което впоследствие се прикачиха памперсите, книгите и дори фитнесите.

В опит да укроти протестите, през юли Борисов смени трима министри, сред които Горанов, тъй като според ГЕРБ те били свързани с Пеевски.

Протестите обаче продължиха с пълна сила.

Изведнъж от сърцето на премиера се отпуснаха пенсии, добавки, по-високи заплати, детски надбавки, данъчни облекчения, бонуси за работниците на първа линия, хранителни ваучери за възрастните и какво ли още не.

Всичко това ту имаше, ту нямаше нищо общо с предстоящите парламентарни избори.

"В бюджета няма никакви разхищения и със сигурност не е предизборен", уверено редеше социалният министър Деница Сачева.

Опроверга я самият й началник и министър-председател, който през Фейсбук излезе с директна оферта към избирателите: "При вариант първи - ако ние сме следващото правителство, продължаваме да изпълняваме всички тези мерки, докато има пандемия - по 50 лв. за пенсионерите, за хората на първа линия. Толкоз".

Щедростта на премиера достигна такива мащаби, че народът се усети, че може да има уловка. Обиден, че богатите родители не му искат детските надбавки от по 40 лв. на месец, премиерът веднага разпореди парите да се ползват за нещо по-безспорно – добавки към заплатите на лекари и полицаи.

"Представители на семейства с по-високи доходи дефинираха мярката като обида към тях и като антисоциална политика", написаха депутатите от ГЕРБ, и прехвърлиха парите. Това обаче не срещна смирение пред мъдростта на Борисов, а още повече електорален гняв. Така премиерът се принуди соломоновски да изсипе още 130 милиона за данъчно облекчение за деца, така че всички да са доволни – и бедни, и богати.

През есента разходите на правителството бяха средно 1 млрд. лв. на седмица, а през декември - по 2 млрд. лв. на седмица.

Единственият недоволен от борисовата щедрост най-вероятно ще се окаже следващият финансов министър. Той ще има честта едновременно да намери 5 млрд. лв., за да покрие дефицита през 2021 г., и да отмени един по един борисовите подаръци – данъчното облекчение за деца, намалената ставка на ДДС за ресторантите, памперсите и фитнесите, 50-левките на пенсионерите и какво ли още не. Всички те далновидно са разписани до края на 2021 г. Всъщност, пенсионерските добавки са до март, освен ако ГЕРБ не спечели изборите, разбира се.

mediapool.bg