Кламер БГ - Новини: Филмът за отравянето на Алексей Навални взе "Оскар"

Филмът за отравянето на Алексей Навални взе "Оскар"

Общество

|
Пон, 13 Март 2023г. 15:09ч.
Филмът за отравянето на Алексей Навални взе "Оскар"

Сн. ЕПА/БГНЕС

Филмът "Навални" за руския опозиционер Алексей Навални спечели "Оскар" за най-добра документална лента. Най-известните филмови награди бяха раздадени тази нощ в Лос Анджелис.

"Филмът беше в голяма степен български. Идеята е българска. Голяма част от финансирането в началото беше мое", коментира след церемонията разследващия журналист Христо Грозев. Грозев и сайтът му "Белингкат" работят заедно с Навални по разкриването на опита за отравянето на руския опозиционер. Това е и сюжетът на документалния филм, награден от Американската кино академия. В него се разказва за отравянето на Навални и последващото му завръщане в Русия през 2021 г., когато опозиционният лидер беше задържан.

Наскоро лентата взе и награда BAFTA, а Христо Грозев не успя да участва в церемонията от съображения за сигурност. Сега Грозев излезе на сцената заедн с екипа на филма и семейството на Навални.

В момента Навални е задържан при изключително лоши условия в руски затвор. На церемонията по раздаването на наградите "Оскар" в "Долби тиътър" бяха съпругата му, дъщеря му и синът му.

"Съпругът ми е в затвора само защото казва истината. Съпругът ми е в затвора само защото защитава демокрацията. Алексей, мечтая си за деня, в който ти ще си свободен и страната ни ще е свободна. Бъди силен, любов моя. Благодаря ти", каза при награждаването Юлия Навалная.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Филмът е продуциран от CNN Films и HBO Max. Той проследява живота на Навални – от момента, в който се възстановява в Германия от отравянето с нервнопаралитично вещество от групата на "Новичок" в Сибир. Кремъл отрече да е въвлечен в опита за покушение на най-отявления критик на президента Владимир Путин. В същото време германските разследващи откриха категорично доказателство, че Навални е отровен със същото вещество като използваното за покушението срещу Сергей Скрипал, зад което се смята, че стоят руските спецслужби.

В документалния филм Навални работи с разследващото издание "Белингкат" и заедно разкриват, че отравянето е поверено на агенти от руската разузнавателна служба ФСБ. В лентата се разказва как Навални успява да накара един от агентите да разкрие заговора, след като му се обажда и се представя за руски държавен служител.

Сн. ЕПА/БГНЕС

През януари 2021 г. Навални се върна в Русия и беше арестуван на летището. След това беше осъден на 11 години и половина затвор по две отделни дела за измама, за които твърди, че са само предтекст да бъде елиминиран.

Антикорупционната организация на Навални пък беше забранена като екстремистка.

"Алексей, светът не е забравил твоето важно послание към всички нас. Не трябва да се страхуваме да се опълчим на диктаторите и на авторитаризма независимо къде се надига той", каза режисьорът на филма Даниел Роер.

Дария Навалная, дъщеря на Алексей Навални, коментира при пристигането си за церемонията, че е "много щастлива, че филмът получава вниманието, което заслужава".

"Не спирайте да се борите за демокрацията и свободата навсякъде по света, а ние ще направим така, че баща ми да излезе от затвора и ще продължим да се борим", каза тя в интервю.

"Не ви е позволено да се предавате". С това послание от Навални към руснаците завършва награденият документален филм.

mediapool.bg