Кламер БГ - Новини: Филмовият фестивал Master оf Art започва с Ботичели и почит към Татяна Лолова

Филмовият фестивал Master оf Art започва с Ботичели и почит към Татяна Лолова

Общество

|
Пет, 10 Фев 2023г. 13:53ч.
Филмовият фестивал Master оf Art започва с Ботичели и почит към Татяна Лолова

Филмовият фестивал Master оf Art започва с Ботичели и почит към Татяна Лолова

Предстои да се насладим на осмото издание на фестивала за документални филми за изкуство Master оf Art, който тази година подрани. Откриването е в петък, 10 февруари, от 18 часа с италианската продукция "Ботичели, Флоренция и Медичите" (реж. Марко Пианиджани) едновременно в София (кино "Люмиер"), Пловдив, Варна и Стара Загора.

Лайтмотивът на тазгодишния фест е "Красотата ще спаси света".

"В свят и във време, в които има толкова омраза, толкова грозни отношения, толкова грозота, е хубаво да си спомням, че един от възможните отговори на въпроса за смисъла на живота може да бъде красотата", коментира управителят на фондация

Master оf Art и артистичен директор на фестивал Найо Тицин.

В програмата са включени над 50 документални пълнометражни и късометражни филма в категориите Архитектура, Дизайн и мода, Изобразително изкуство, Музика и танц, Литература, Фотография, Театър и кино, Съвременно изкуство и Изкуство и власт.

На 10 февруари, веднага след откриването на фестивала в 18ч., от 20 ч., ще бъде отдадена и почит на актрисата Татяна Лолова, която днес щеше да навърши 89 години. Рожденият й ден ще бъде отбелязан с филма "Пеещи артисти". "Татяна Лолова беше муза на този творчески проект, в същото време се оказа и неин последен творчески проект", коментира Найо Тицин.

Документалният филм на режисьора Васил Стефанов показва Татяна Лолова и Орлин Горанов, Добри Досев и Веселин Веселинов – Еко, Людмила Сланева и Герасим Георгиев – Геро, Симеон Владов и Гергана Стоянова, Мая Бежанска и Даниел Цочев, Койна Русева и Миро, Димитър Вълчев, Николай Урумов, Дарин Ангелов, Стефания Колева, Милена Маркова, Маргарита Хранова, Орлин Павлов, Братя Аргирови, Катерина Евро и Филхармоничен оркестър под диригентската палка на Георги Милтиядов.

В рамките на фестивала ще бъдат представени три филма на документалната режисьорка от Франция Натали Давид. На 12 февруари режисьорката ще бъде специален гост в Дома на киното, където ще бъде и прожекцията на най-новия ѝ филм "Харалд Негели – драскачът от Цюрих".

В основните дни на фестивала предстоят още филмите "Чарли Чаплин: Геният на свободата" (16 февруари), "Маестро Енио Мориконе", реж. Джузепе Торнаторе (12 и 17 февруари), "Fuoco sacro. В търсене на свещения огън на пеенето" (17 февруари), "Да танцуваш Пина" (18 февруари), "Бунюел: Режисьор-сюрреалист" (19 февруари), "Саграда Фамилия: Предизвикателството на Гауди" (23 февруари), "Името ми е Алфред Хичкок" (24 февруари), "Геният на Джани Версаче" (25 февруари), "Труман и Тенеси: Интимен разговор" (26 февруари), "Линч/Оз" (26 февруари), "Марсел Марсо: Изкуството на тишината" (28 февруари), "Артуро Мари: Фотографът на папите" (1 март).

Италианската продукция "Ботичели, Флоренция и Медичите" (2021) на режисьора Марко Пианиджани, с която ще бъде открит фестивалът, разказва за красотата, творчеството и гениалността на ренесансова Флоренция от времето на Лоренцо де Медичи, наричан Великолепния. По онова време тази част на страната е рай за изкуството и културата, но има и своята мрачна страна, изтъкана от борби за власт, интриги и брутално насилие.

Един художник повече от всички други е бил в състояние да изрази в картините си както светлината, така и сенките на епохата - Сандро Ботичели (1445-1510). От началото на кариерата му под крилото на фамилията Медичи, Ботичели се доказва като създател на идеалната красота, намерила своя виртуозен израз в картините "Алегория на пролетта" и "Раждането на Венера".

90-минутната лента проследява целия живот на гения, за неговото творчество говорят изкуствоведи от цял свят, представено е цялото му творчество, правят се паралели със съвремието.

Фестивалът се провежда от 10 февруари до 8 март в София, Пловдив, Варна и Стара Загора - в Кино Одеон, Кино "Люмиер", Дом на киното, Евро Синема София, G8 Cinema/Кино Г8, Кино "Влайкова", Lucky Дом на киното Плодив, Фестивален и Конгресен Център Варна, Регионална библиотека "Захарий Княжески" - Стара Загора.

Повече информация и пълната програма на фестивала може да видите тук: masterofartfilmfestival.com

"Чарли Чаплин: Геният на свободата", реж. Ив Жьолан

mediapool.bg